Wethouder Delft treedt af na rel met video

Wethouder C. Baljé (VVD, Economische Zaken) van Delft is gisteren afgetreden. De voormalig wethouder zegt niet langer te kunnen werken, nadat hij eerder deze week in opspraak raakte door videopnames.

Oppositiefractie Leefbaar Delft beschuldigde Baljé eerder deze week van corruptie en zegde het vertrouwen in hem op. Twee raadsleden van deze partij en een raadslid van het CDA kregen een band te zien, waarop een etentje van Baljé in een pizzeria was opgenomen. Leefbaar Delft heeft aangifte tegen Baljé gedaan.

Volgens fractievoorzitter Martin Stoelinga, die de videoband heeft gezien, is de inhoud ,,zeer belastend''. Zo zou de wethouder tegen de eigenaar van de pizzeria, Salvatore Daga, hebben gezegd een subsidie van 40.000 euro te ,,regelen''. Ook zou hij in een telefoongesprek hebben gezegd: ,,Vraag maar de hoogste prijs, dat zullen ze toch wel betalen''.

Volgens een gisteren verschenen gemeentelijk rapport is er geen aanleiding om verder onderzoek naar de beschuldiging van Stoelinga te doen. Wel moet de kennis van ambtenaren over het verstrekken van subsidies ,,opgefrist worden''.

Daga, eigenaar van de pizzeria, legde Baljé een jaar geleden op video vast. Daga is in conflict met de gemeente omdat hij subsidie wil voor twee gondels die hij door de grachten van Delft laat varen. De gemeente heeft Daga een bedrag van 26.000 euro toegezegd, maar de ondernemer heeft naar eigen zeggen 40.000 euro nodig.

Baljé laat in een verklaring weten dat hij zich vrijgepleit voelt door het gemeentelijk rapport. De videobanden zijn ,,illegaal opgenomen'', de beelden zijn ,,uit hun verband gerukt'' en ,,met veel agressie onder de aandacht van de media gebracht''. Dat heeft de geloofwaardigheid van Baljé geschaad. Politie en justitie onderzoeken na een klacht van Baljé of Stoelinga zich aan smaad en laster schuldig heeft gemaakt.