Vooral Nederlanders brengen Barcelona titel

Barcelona maakt zich na vijf jaar zonder voetbaltitel weer op voor een feest. Als Barça vanavond van Levante wint, is de formatie van trainer Frank Rijkaard kampioen van Spanje.

Frank Rijkaard kan vanavond opnieuw bewijzen dat FC Barcelona eigenlijk alleen kampioen van Spanje kan worden als er een Nederlandse trainer op de bank zit.

Als de paarsblauwe formatie vanavond de uitwedstrijd in Valencia tegen Levante wint, dan is het Catalaanse voetbalbolwerk in de laatste dertig jaar voor de negende keer kampioen van de Primera Division. Acht van de negen titels werden gewonnen onder leiding van een Nederlandse trainer: Rinus Michels in 1974, Johan Cruijff in 1991, 1992, 1993 en 1994, Louis van Gaal in 1998 en 1999 en Frank Rijkaard vrijwel zeker in 2005.

Alleen de Britse coach Terry Venables logenstrafte in 1985 het idee dat Barcelona de `Hollandse connectie' nodig heeft voor succes.

Nadat Barcelona er in de zomer van 2003 niet in slaagde de coaches Guus Hiddink en Ronald Koeman vast te leggen, kwam de club op advies van de oude meester Cruijff uit bij Rijkaard. De coach die net daarvoor als enige trainer in de geschiedenis van het betaald voetbal was gedegradeerd met Sparta, nam in tegenstelling tot Hiddink en Koeman wel genoegen met een salaris van circa één miljoen euro. Samen met assistent Henk ten Cate begon Rijkaard aan zijn eerste avontuur als trainer van een topclub. Zowel voor Barcelona als voor Rijkaard bleek het een gouden greep.

Na een moeizame beginperiode was de positie van de oud-bondscoach aanvankelijk wankel. Ondanks een thuisnederlaag tegen Real Madrid hield voorzitter Joan Laporta Rijkaard de hand boven het hoofd. Mede onder druk van publiek en pers zegde Rijkaard het vertrouwen op in spits Patrick Kluivert, met wie hij nu tien jaar geleden de Champions League won. Van het handjevol Nederlandse spelers bij Barcelona bleef uiteindelijk alleen verdediger Giovanni van Bronckhorst over.

Rijkaard is een uitstekende observator gebleken die met weinig woorden zijn boodschap duidelijk weet te maken, terwijl de gevoelsmens Ten Cate met zijn directe aanpak de spelers op trainingen scherp houdt. Dit seizoen groeide Barcelona weer uit tot de trots van Catalonië. Na vijf seizoenen zonder titel lonkt voor Barcelona de eerste landstitel in de 21ste eeuw. `Het kampioenschap van het collectief', wordt de machtsovername van Barcelona in Spanje nu al genoemd. Real Madrid heeft dit seizoen wederom laten zien dat een elftal vol stervoetballers niet altijd garant staat voor een landstitel.

De Madrilenen maken met nog drie wedstrijden te spelen en een achterstand van zes punten op Barcelona alleen in theorie nog kans op de titel. Zelfs bij een gelijk aantal punten mag Barcelona zich op basis van de onderlinge ontmoetingen met Real Madrid (4-2 verlies in Santiago Bernabéu en 3-0 winst in Nou Camp) kampioen noemen. Als Real Madrid vanavond het uitduel van Sevilla verliest dan begint Barcelona zelfs een paar uur later al als kampioen aan de wedstrijd tegen het laag geklasseerde Levante.

Rijkaard en zijn spelers willen hoe dan ook een overwinning wegslepen bij de club waar Cruijf en Faas Wilkes ooit onder contract stonden. Als we kampioen worden, dan moet dat wel in stijl gebeuren, stelde Rijkaard deze week in Barcelona. Hij wil historie schrijven met het elftal waarin Samuel Eto'o, Ronaldinho en Deco de smaakmakers zijn, maar zich niet als verwende vedetten gedragen. Als Barcelona de laatste drie wedstrijden wint, breekt het met negentig punten een clubrecord. Bovendien staat Eto'o met 23 treffers (drie meer dan Ronaldo) op de nominatie topscorer van Spanje te worden en is Victor Valdés de minst gepasseerde doelman in de Primera Division.

Nadat Barcelona vorige week de lastige uitwedstrijd tegen FC Valencia met 2-0 won, wordt in de hoofdstad van Catalonië over niets anders gesproken dan over het naderende kampioenschap. Hoewel de voetbalclub officieel vrijwel niets kwijt wil over titelfeest, werd achter de schermen al een draaiboek voor een aantal festiviteiten vastgesteld. Zo zal de selectie bij een kampioenschap morgen eerst in een open bus een rijtoer door de stad maken waarna het feest losbarst in het stadion Nou Camp. Het fanatiekste deel van de socios zal bij winst vanavond al toeterend en schreeuwend door de straten van Valencia en Barcelona trekken. Het kampioenschap is in Spanje voor de meeste voetbalfans belangrijker dan het winnen van de Champions League.

Duizenden fans vertrokken vanmorgen in een lange lint van bussen vanuit Barcelona naar het 350 kilometer verderop gelegen Valencia. Ciutat de Valencia – het stadion van Levante – zal zeker voor de helft gevuld zijn met aanhangers van Barça.

In Barcelona en omgeving hebben de talloze verschillende supportersclubs van de blaugrana al eigen feestprogramma's gepland. Voor een blauwpaarse zee van fans wil de ploeg nog één keer laten zien wie op dit moment het beste elftal van Spanje is.

De selectie van Barcelona vliegt vannacht direct na de wedstrijd terug en hoopt als kampioen in de eigen stad te landen. Als die missie slaagt, is net als in het verleden bij Michels, Cruijff en Van Gaal het Nederlanderschap van Rijkaard bij Barcelona een garantie voor succes gebleken.

    • Koen Greven