Vitamine C en tandsteen

Het artikel over het onderzoek van de relatie tussen vitamine C houdende kauwgom en de hoeveelheid tandsteen in de mond vraagt om een aanvulling alvorens iedereen deze kauwgom gaat gebruiken (W&O 7 mei).

In de wereld van de biochemie is het al lang bekend dat vitamine C (ascorbinezuur) glazuur van de tanden en kiezen doet `oplossen'. Om deze vorm van erosie te voorkomen doet men er goed aan om de vitamine C tabletten niet te kauwen maar in zijn geheel door te slikken. Door deze kauwgom met zijn vitamine C zal dus het glazuur zeer nadelig beïnvloed worden. Dit aspect is in het onderzoek niet meegenomen.

Enige weken geleden stond op de voorpagina van uw krant het alarmerende bericht over tanderosie. Dit neemt epidemische vormen aan. Fluoride houdt dit blijkbaar niet tegen. Het lijkt dan ook beter om i.p.v. deze kauwgom te gebruiken gewoon de tanden beter te poetsen en regelmatig het overtollige tandsteen te laten weghalen dan glazuur op te offeren aan iets minder tandsteen.

    • Fred Neelissen