Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de Rotterdamse prostituee Jeanette die na jarenlange verwaarlozing, geweld en heroïnegebruik totaal is gesloopt. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

Veertig! Slot van een zesdelige serie waarin twaalf Nederlandse vrouwen en mannen van rondom de veertig jaar terugkijken op hun leven. Ned.1, 22.35-23.05u.

Document: Ik wil een doof kind. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.05-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

De jungle van Bouterse. Oud-legerleider Desi Bouterse die op 25 mei meedoet aan de Surinaamse parlementsverkiezingen praat in het binnenland van Suriname op zijn ranch met RTL-correspondente Nina Jurna over actuele zaken zoals zijn internationaal arrestatiebevel wegens cocaïnesmokkel en `December-moorden'. RTL5, 9.20-10.00u. en diverse herhalingen in de rest van de week.

Voetbal insite. Gasten zijn Feyenoord-voetballer Dirk Kuijt en oud-Ajax-trainer Ronald Koeman praat over het Nederlands voetbal en zijn toekomst. RTL5, 20.30-22.00u.

AMUSEMENT

Bobo's in the bush. Laatste aflevering met judoka Jessica Gal, Ruud Benard en Ferri Somogyi op het drielandenpunt tussen Argentinië, Brazilië en Paraquai en waarin uithoudingsvermogen, junglekennis en psychologisch inzicht de doorslag geven. Yorin, 21.00-22.00u.

FILM

Alla älskar Alice (Richard Hobert, 2002, Zweden). Verantwoorde jeugdfilm over echtscheiding, verteld vanuit het perspectief van de 12-jarige dochter. Ned.3, 9.55-11.55u.

Blockade (William Dieterle, 1938, VS). Romantisch drama over Spaanse Burgeroorlog (die nergens bij naam wordt genoemd). Met Henry Fonda als vredelievende boer en Madeleine Carroll als verliefde spionne. BBC2, 14.30-15.50u., zwart-wit.

Guilty by Suspicion (Irwin Winkler, 1991, VS). Regiedebuut van producent Winkler is in politiek opzicht lafhartig drama over McCarthy's communistenjacht in het Hollywood van rond 1950. Robert De Niro speelt wel mooi een filmregisseur die er het onschuldige slachtoffer van wordt. Ook met Annette Bening, Sam Wanamaker, Martin Scorsese. SBS6, 15.20-17.15u.

Addo, koning der dieren (Hugo van Lawick, 2002, Nederland). Documentaire variant op Disney's De leeuwenkoning was de laatste film van de Nederlandse natuurfilmer Hugo baron van Lawick (1937-2002). Ned.2, 18.05-19.30u.

.Die Another Day (Lee Tamahori, 2002, Engeland/VS). In twintigste Bond-film speelt Pierce Brosnan voor de vierde keer de hoofdrol. Na 14 maanden gevangenschap in Noord-Korea simuleert hij onder meer een hartaanval. Met Halle Barry als de belangrijkste Bondgirl. SBS6, 20.30-23.20u., onderbroken door Hart van Nederland.

.Boys on the Side (Herbert Ross, 1995, VS). Post-feministische feel-good-smartlap over de alles trotserende vriendschap tussen drie verschillend geaarde vrouwen: Whoopi Goldberg als lesbische rockzangeres, Mary-Louise Parker als tuttige makelaar met een gruwelijk geheim en Drew Barrymore als een licht nymfomane druggebruikster. Net5, 20.35-22.45u.

One Night at McCool's (Harald Zwart, 2001, VS). Romantische misdaadkomedie van Noors-Nederlandse Zwart valt gaandeweg door de mand. Narratief trucje wil dat drie mannen (barman Matt Dillon, advocaat Paul Reiser en politieman John Goodman) hun eigen versie voorschotelen van dezelfde intrige, gecentreerd rond Liv Tyler. Veronica, 21.45-23.30u.

Falling down (Joel Schumacher, 1993, VS). Michael Douglas geeft nonchalant verbeten gestalte aan een man die een spoor van terreur door Los Angeles trekt, uit woede over de lelijkheid en het onfatsoen van de grote stad. Pompeuze vormgeving ondergraaft het venijn van deze boze film. Met Robert Duvall als Douglas' positieve spiegelbeeld. BBC1, 0.35-2.25u.

RADIO

Dolce vita. Special over het leven van componist en muzikant Brian Wilson door veel artiesten gezien wordt als geniaal en muzikanten inspireerde. De leden van zijn eigen band The Beach Boys waren minder onder de indruk. Zanger Mike Love had het liefst jarenlang liedjes over surfen gezongen daarmee had de band succes. 747AM, 8.10-10.00u.

1 op de middag. Aandacht voor o.a. het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik over de sponsoring van patiëntenverenigingen, Paul van Gageldonk over zijn ervaringen met het inburgeren in België, het gevangenismuseum in Veenhuizen, paarden en de toekomst van Nederlandse visserij. Radio 1, 14.04-17.00u.

Kunststof. Sportjournalist Edwin Struis praat over zijn bundel Struis gaat vreemd waarin zijn verhalen uit Sportweek zijn opgenomen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met Liesbeth Teunissen van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek over opgravingen in de Groetpolder van de enkelgrafcultuur van circa 4600 jaar geleden. In het tweede uur Arie Storm over zijn boek De x-files van de literatuur en in het laatste uur de werkplek van schrijfster en politicologe Iris Koppe te Amsterdam. 747AM, 20.02-23.00u.

Pinkpop afterparty. Voor mensen die naar huis rijden hoogtepunten uit het programma met de mooiste opnamen. Radio 3, 23.00-1.00u.

Casa luna. Gesprek met kunstenaar Wouter Stips over zijn inspiratie en boek Ongeveer zoveel hou ik van jou met cd en nummers van Mathilde Santing en Barry Hay. Radio 1, 0.04-0.45u.