Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Discussie met de ondernemers André ten Dam en Carlo Bakker en VVD-lid van de Tweede Kamer Stef Blok over de omwisseling van gulden naar euro, waardoor de burgers geld zouden zijn kwijtgeraakt. De ondernemers bereiden een proces tegen de Staat voor. Ned.3, 12.10-13.10u.

DOCUMENTAIRE

Liefde gaat door de maag. Eerste aflevering van een 12-delige serie waarin Heddy Honigmann twaalf mannen en vrouwen voor de camera een gerecht laat bereiden dat verbonden is met herinneringen aan een dierbaar persoon. Vanmiddag bereidt de moeder van de cineaste jiddische vrennekes. Ned.1, 16.30-17.05u.

Close Up: Hitlers vakantieparadijs. Herhaling van de documentaire van vorig jaar over het gigantische strandhotel dat op Hitlers verzoek aan de Oostzee op het eiland Rügen in de plaats Prora werd neergezet voor 20.000 gasten. Ned.1, 18.30-19.30u.

Panorama: Perestrojka kids. Twintig jaar na het begin van Gorbatsjovs perestrojka een reportage over een strafkamp in Siberië. De jongeren die daar opgesloten zitten geven een onthutsend beeld van de ontwrichting en sociale ellende in het postcommunistische Rusland. Canvas, 20.20-21.10u.

Tegenlicht: Houden van Holland. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Leonardo. Eerste aflevering van een gedramatiseerd tweeluik over het leven van kunstenaar, wetenschapper, ingenieur en schilder van `Mona Lisa' en `Het laatste avondmaal' Leonardo Da Vinci. Canvas, 21.10-22.05u.

Kruispunt: Ontwaken uit een coma, en dan? Het verhaal van de twee jongens Sierd en Erwin die in coma raakten na een auto-ongeluk en daar na weken uitkwamen. En dan proberen te herstellen. Ned.1, 22.05-22.40u.

PRAATPROGRAMMA

De dialoog. De van oorsprong Tunesische Kaouthar Darmoni, die media en cultuur doceert aan de Universiteit van Amsterdam, praat over haar islamitische geloof en het feit dat zij zich niet herkent in de beeldvorming over moslims op de Nederlandse televisie. Ned.1, 12.28-13.00u.

Wintertijd. Gesprek met actrice Monique van de Ven in de Hermitage in Amsterdam over haar cursus kunstgeschiedenis, regie-ambities en de Nederlandse speelfilmcultuur. Ned.1, 23.25-0.10u.

KUNST

R.A.M. In deze uitzending gesprekken met de jonge Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch over zijn kassuccessen Mektoub en Ali Zaoua. Verder de in Parijs wonende kunstenaar Mounir Fatmi die op dit moment bezig is met een installatie in het Centre Pompidou en een trilogie die daar wordt vertoond. En vier modeontwerpers uit Marokko. Ned.3, 19.20-20.25u.

FILM

Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino, 1973, VS). Debuut van de regisseur van o.a. The Deer Hunter is een gewelddadige actiefilm waarin ontsnapte bankrover Clint Eastwood en zwerver Jeff Bridges ontdekken dat er een nieuw gebouw staat op de plek waar de buit van een vorige roof ligt verborgen. SBS6, 13.15-15.20u.

.Wayne's World (Penelope Spheeris, 1992, VS). Swingende speelfilm rond de in de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live bekend geworden types Wayne (Mike Dyers) en Garth (Dana Carvey), twee heavy metal-fans voor wier melige spotzucht niets heilig is. Vooral de smakeloosheid van de Amerikaanse tv-cultuur wordt doorgelicht. Veronica, 18.40-20.30u.

Swordfish (Dominic Sena, 2001, VS). John Travolta is een welbespraakte meesterschurk in gewelddadige hightech-thriller van de producent van Die hard en The Matrix. Film waarin een aan een helikopter bungelende autobus vol gijzelaars een New Yorks flatgebouw ramt beleefde zijn Nederlandse bioscooppremière daags na 11 september 2001. Ook met Halle Berry. Veronica, 20.30-22.15u.

.Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989, VS). Derde en laatste avontuur met Harrison Ford als titelheld. Even rap als megalomaan verhaal doet hem zoeken naar de heilige graal en en passant ontdekken dat hij het evenbeeld is van zijn vader (een hoogst amusante Sean Connery). BBC1, 21.00-23.00u.

.The Boston Strangler (Richard Fleischer, 1968, VS). Opmerkelijke pseudo-documentaire speelfilm over de schizofrene loodgieter die in de jaren zestig in Boston meerdere vrouwen wurgde. Overtuigende titelrol van Tony Curtis. Split-screen-effecten gaan op televisie verloren. Ook met Henry Fonda. BBC2, 1.00-3.00u.

RADIO

De zaak Malevitsj. Gedramatiseerde radiodocumentaire van Alwine van Heemstra over de Russische schilder Kasimir Malevitsj (1897-1935) en zijn werk dat sinds 1958 in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien is. De erven van de schilder eisen het werk via de rechter terug. Met fragmenten uit interviews met NRC-redacteur Lien Heyting, kunsthistorica Linda Boersma en oud-conservator Joop Joosten. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum bonum pulchrum. Aandacht voor de opera Sancta Susanna van Paul Hindemith uit 1922. Het gezelschap Opera Spanga brengt het stuk in twee versies: de oorspronkelijke over de non Susanna en een bewerking voor monniken. Het stuk gaat over extase, diepe religiositeit en gevaarlijke erotiek. Ook een gesprek met hoogleraar christelijke ethiek Jean-Pierre Wils. 747AM, 23.00-24.00u.

Volgspot. Eigenzinnige versies door rappers en bands van teksten van Annie M.G. Schmidt die volgende week 21 mei tien geleden is overleden. De versies uitgebracht op de cd Op een mooie pinksterdag worden door de muzikanten toegelicht. Radio 2, 23.00-1.00u.