Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor drugssmokkel en criminaliteit op Curaçao. Ook komen de nieuwe plannen van ministers Pechtold (Koninkrijksrelaties) en Verdonk (Integratie) over toelatingseisen voor Antilliaanse jongeren aan de orde. Ned.2, 18.30-19.00u.

Nova. In de studio praat producent Gijs van de Westelaken over de vijf minuten uit de omstreden, twaalf minuten durende film Submission, van de vermoorde cineast Theo van Gogh, die zijn uitgezonden op de Italiaanse zender Rai Due in een debatprogramma tussen moslims en niet-moslims. Ook een reportage over de Amerikaanse invloed op democratieën van landen in Oost-Europa. Ned.3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Natuurlijk: Een nieuw begin. Derde aflevering van een 6-delige Franse serie over mensen en dieren van het Meru-park in Kenia. Vanmiddag over honderden zebra's die naar het park worden overgebracht, ontsnapte olifanten en tseetseevliegen die de witte neushoorn bedreigen. Ned.1, 17.35-18.25u.

AMUSEMENT & DRAMA

Prachtige paprika's. Vrolijke theatermonoloog van Youp van 't Hek waarin zijn vriend Willem, zijn vrouwelijke fans, zijn overleden oom Bas, zijn tante Vera, neven Sjef & Jan, zijn vrouw, haar vriend Peter, zijn kinderen, de liefde, dromen, generatie, motieven en zijn geloof een rol spelen. Ned.3, 20.05-20.55u.

Brigitte Kaandorp: En vliegwerk. Eerste deel van de registratie van het theaterprogramma van cabaretière Brigitte Kaandorp. Ned.3, 20.55-22.00u.

Soul deep - The story of black popular music. Tweede deel van een 6-delige serie over het ontstaan van soul met vanavond gospelzanger Sam Cooke die de popmuziek voorgoed veranderde. Hij inspireerde zangers en zangeressen, onder wie Aretha Franklin, Solomon Burke en Ben E. King. BBC2, 21.25-22.25u.

Telefilm: Staatsgevaarlijk. Televisiefilm van Marcel Visbeen over een zware aanslag in de Rotterdamse haven. Hoofdpersoon is de 21-jarige Nicolette, die net in Rotterdam is gaan samenwonen met Mohammed, een jongen van Marokkaanse afkomst. De verhuisdozen zijn nauwelijks uitgepakt of Mohammed wordt gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Met Sylvia Hoeks, Pierre Bokma, Romijn Conen e.a. Ned.3, 22.35-24.00u.

FILM

.The Magnificent Ambersons (Orson Welles, 1942, VS). Ook Welles' tweede film werd een klassieker: een virtuoze periodevertelling over even trotse als machtige familie die de komst van auto en andere noviteiten niet overleeft. BBC2, 14.10-15.30u., zwart-wit.

.Fort Apache (John Ford, 1948, VS). Klassieke epische western over leiderschap en heldendom, vormt samen met She Wore a Yellow Ribbon en Rio Grande Fords cavalerietrilogie. Koppige, naar generaal Custer gemodelleerde legeraanvoerder Henry Fonda strijkt zowel de Indianen als zijn eigen mannen tegen de haren in. Ook met John Wayne, Shirley Temple. BBC2, 15.30-17.30u., zwart-wit.

Steel Magnolias (Herbert Ross, 1989, VS). Weinig oorspronkelijke toneelverfilming is een draak voor oudere meisjes. Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Julia Roberts en Darryl Hannah spelen typetjes die elkaar ontmoeten in een schoonheidssalon. VRT, 21.25-23.18u.

Black Hawk Down (Ridley Scott, 2001, VS). Realistische oorlogsfilm over het Somalië van 3 oktober 1993, toen Amerikaanse elitroepen slag leverden in stedelijk gebied. Rampzalige missie wordt vertelt vanuit het blikveld van jonge Amerikaanse militairen, die geen idee hebben in welke cultuur zij zitten. Yorin, 22.00-0.45u.

.Don Juan DeMarco (Jeremy Leven, 1995, VS). In verleidelijk en campy pleidooi voor liefde en verbeeldingskracht speelt Johnny Depp een echte Amerikaanse boy next door die zich inbeeldt de illustere vrouwenversierder te zijn. Ook Marlon Brando is mooi als de bijna gepensioneerde psychiater die de jongen het voordeel van de twijfel geeft en daardoor zelf weer jong van hart wordt. Ook met Faye Dunaway. Net5, 23.00-0.50u.

The Sea Change (Michael Bray, 1998, GB). Lichtvoetig drama over voortrazende zakenman die louterende ervaring opdoet met rustgevende arbeider in hotelkamer in Barcelona. Ned.1, 23.50-1.20u.

Two Bits (James Foley, 1995, VS). Sensitief drama blikt nostalgisch terug op de depressie-jaren in Zuid-Philadelphia. Twaalfjarig jochie (Jerry Barone), woonachtig bij alleenstaande moeder Mary Elizabeth Mastrantonio en opa Al Pacino, hoopt 25 dollarcent bij elkaar te scharrelen om naar de bioscoop te kunnen. Ned.2, 23.55-1.15u.

RADIO

Knetterende letteren. Discussie over hoe het is om voor het eerst een roman uit te brengen met debutanten Beitske Bouwman, Jowi Schmitz en Chiara Tissen. Verder vertelt Yolanda Entius over haar debuutroman Rakelings waarin zij de grillen van het lot en de hardnekkigheid van mensen beschrijft. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met voormalig leraar Engels Jan Jonk die al ruim 25 jaar werkt aan de vertaling van het volledige oeuvre van William Shakespeare (1564-1616): 37 toneelstukken, 154 sonnetten, lange en korte gedichten. In het boek Vluchtig als een droom presenteert hij fragmenten en geeft hij uitleg over zijn vertaling en de principes die hij hanteerde. Verder schrijver Arthur Japin over de expositie Zwart in dienst van Oranje en muziekredacteur Kasper Jansen over zijn boek Tussen aarde en hemel. Radio 1, 19.04-20.00u.

Nachtdienst. Gesprek met columniste Beatrijs Ritsema over etiquette en goede omgangsvormen. Luisteraars mogen al hun vragen over goede manieren op haar afvuren. Radio 1, 5.00-7.00u.