Teenage Fanclub:

De westcoastsound van The Byrds en Moby Grape anno 1966 is het onmiskenbare startpunt van de Schotse groep Teenage Fanclub. Toch zijn de Fannies niet zomaar een retroband, want onder hun zoete zangharmonieën en fijn geboetseerde liedjes prikt een angel van bitterzoete ironie die begon met het openingsnummer `The concept' van hun debuutalum Bandwagonesque uit 1991, dat dweepte met de denimrock van Status Quo. Na een labelwisseling keert Teenage Fanclub sterk terug met een cd die met recht Man-Made werd gedoopt, want alles aan de ambachtelijke pop van zanger/songschrijvers Norman Blake, Raymond McGinley en Gerard Love ademt het handwerk van een groep die in de tweede helft van de sixties net zo goed had kunnen floreren als in het computertijdperk. Bij de opname in Chicago liet Tortoise-voorman John McIntyte alles fraai op zijn plaats vallen en ontstond een zachtmoedig liedjesalbum dat met zijn mild-psychedelische orgeltjes en fuzzgitaren een handvol instantklassiekers herbergt.

Man-Made

(PeMa/Munich)

****

    • Jan Vollaard