Superdudes vs. Sugababes

Rutger Lemm (19) is verslaafd geraakt aan een internet-flirtgemeenschap waar alles om status draait. Dan ontmoet hij zijn virtuele kennisjes in het echt

Toen ik voor het eerst op de site Superdudes/Sugababes.nl kwam, was dat puur voor de grap. Mensen maken op deze site profielen aan met veel foto's (altijd vanuit de meest subtiele hoeken genomen) en persoonlijke info. Het draait allemaal om `kudos', een soort waarderingspunten die je onderling uitwisselt. De mensen met de meeste kudos hebben veel status. En er wordt vooral veel geflirt.

Allemaal ontzettend grappig natuurlijk. Maar nadat ik zelf binnen een uur tachtig kudos had gescoord met mijn profiel (www.superdudes.nl/rutgrrr), was ik verslaafd. Ik kon het niet laten om talloze kudo's en berichtjes van Sw33t_girl, PiNdAsLeTjUh en crazyckickie te vergaren. Ik begreep waarom de site zo populair is.

Ik besloot naar de eerste officiële meeting in een discotheek in Rotterdam te gaan. Zou de opwinding van de site ook in werkelijkheid standhouden? Of vallen de meeste leden toch genadeloos door de mand, omdat je de realiteit niet kunt aanpassen met Photoshop?

De sfeer is bij aankomst meteen al gespannen. Zien we al bekenden? Op grote schermen rollen, net als op de site, berichtjes met foto's voorbij. De leden van de site zijn herkenbaar aan een polsbandje. Iedereen is op jacht. Meisjes rijden onmiddellijk enthousiast tegen je been op als je met ze op de foto gaat. Geen kont ontkomt; allemaal worden ze gecheckt vanavond. Ik ben enorm zelfbewust en kan het niet helpen constant mijn haar goed te doen in de talloze spiegels.

Há, daar staat *Marina* (17) (www.sugababes.nl/*marina*), ook wel bekend als de Sylvie Meis look-a-like. Ik herken haar uit de Sugababes-top 50, waar ze een tijd lang op één stond. Dit geeft, zoals gezegd, een soort celebrity-status op de site en *Marina* staat er inderdaad als een echte beroemdheid bij. ,,Ik word veel herkend'', zegt ze, terwijl ze verveeld om zich heen kijkt. Meer wil ze niet kwijt.

Verderop wijst een stel meisjes enthousiast naar een jongen aan de bar. ,,Dat is Marvin!'', giechelen ze zenuwachtig. ,,Hij kent ons niet, maar wij hem wel. Hij is de player van de site, staat altijd op één. Zóóó lekker'', zuchten ze. Op naar Marvin dus. Mnrtje*Marviin (17) (www.superdudes.nl/Mnrtje*Marviin) hangt zwoel kijkend als een heus boybandlid aan de bar. Hij blijft echter bescheiden. ,,Iedereen denkt dat ik een player ben, maar zo ben ik helemaal niet.'' Merkt hij iets van zijn Superdudestatus? ,,Veel mensen weten wie ik ben, ik ben wel populair. Met meisjes is dat leuk, maar veel jongens zijn jaloers. Die roepen dan: `Hé Marvin, homo!' als ik voorbij loop.'' Dan word ik verdrongen door een groep meisjes.

:UndercoverUSM (19) (www.superdudes.nl/:undercoverUSM) heeft een missie. ,,Ik heb hier met ;*Ladychickaa*; (http://www.sugababes.nl/;*Ladychickaa*;) afgesproken. Ik hoop dat ze komt opdagen.'' Is hij vaak online? ,,Oh ja, elke dag. Je kunt van mij wel zeggen dat ik verslaafd ben.'' Waarom heeft hij juist met ;*Ladychickaa*; afgesproken? ,,Ik vond haar foto's leuk. Maar goed, ik heb vanavond veel anderen gezien die er echt heel anders uitzagen dan op hun foto's. Het blijft dus afwachten.''

Bestaat er ook nog echte liefde hier? Ja hoor, verderop zitten Mentalkitten (18) (www.sugababes.nl/mentalkitten) en Kwikmans (18) (www.superdudes.nl/kwikmans). Ze hebben elkaar via de site leren kennen en zijn nu zo'n anderhalve maand samen. Ze lijken echt gelukkig. ,,We hebben het langaam opgebouwd en toen elkaar ontmoet. Hij viel absoluut niet tegen in het echt'', zegt Mentalkitten met een knipoog. Ook Jen15 (16) (www.sugababes.nl/jen15) en Doritos-boy (17) (www.superdudes.nl/doritos-boy) hebben een relatie via de site. ,,We hebben elkaar vandaag pas voor het eerst ontmoet'', zegt Jen15. ,,Ik zag hem al op het station staan en toen liet ik hem schrikken.'' ,,Vervolgens zijn we naar mijn huis gegaan'', voegt Doritos-boy toe. ,,Daar hebben we The Dawn Of The Dead gekeken, want we zijn allebei enorme horrorfans. Tijdens de film hebben we voor het eerst gezoend.'' Ze stralen en kunnen niet van elkaar afblijven. Innig verstrengeld lopen ze weg.

De wereld van de Sugababes en de Superdudes blijkt in de werkelijkheid dus gewoon stand te houden. De sfeer is net zo heetgebakerd, de populairste babes en dudes genieten ook hier status en de flirts worden zelfs uitgebouwd tot relaties. En het was vooral zo ontzettend gezellig! De vooraf cynische verslaggever ging uiteindelijk zeer vrolijk en totaal verkocht naar huis. Lekker nog even aan zijn eigen profiel sleutelen, voor het slapen gaan.

    • Rutger Lemm