Strakke jeans, korte kop

De spijkerbroek is weer strak, zien Lukas Keijser en Jørgen Krielen (foto's) op straat. En het haar wordt weer korter

Baggy, gevlekt, afgesleten, geverfd, met wijde pijpen, tot de enkel. Ook als het om jeans gaat, komen er steeds weer nieuwe trends. Een veelgeziene variant op het moment is de nauwsluitende spijkerbroek die taps toeloopt, liefst met gaten.

Dat is te zien op straat in Amsterdam, waar we dinsdag rond het middaguur vooral vooral jonge meisjes treffen. Kimberly (16) draagt een spijkerboek die net als de meeste laag op haar heupen valt. Ze heeft er gouden gympen onder aan. Ze heeft niet in de gaten gehad dat deze broeken in de mode zijn. ,,Ik heb deze gekocht, omdat ik de zakken voorop zo leuk vond'', zegt ze. Die zakken zijn, net als bij jeans uit de jaren zestig, gelijk aan de kontzakken van de broek. ,,Ik heb er nog zo een, die valt veel losser.''

Ook Emma (17), die een tussenuur heeft, koopt ze niet vanwege de mode. ,,Strakke broeken kun je makkelijk combineren'', vindt ze. Over haar broek draagt ze witte cowboylaarzen, daarop een jasje met bontkraag. Bovendien: ,,Wijd staat me niet, omdat ik zo dun ben.'' Ze koopt haar broeken bij hoofdstedelijke winkels als Cream en Megazino. Ze kiest meestal de wat duurdere uit, want die zitten beter. Dat de broek die ze vandaag draagt voorgefabriceerde gaten heeft, is toeval. Eigenlijk wil ze vooral `stevige' modellen: ,,Ik fiets heel veel, daarvan krijgt je broek altijd gaten bij je kont. Maar ik had nu echt een nieuwe nodig en dit was de enige die goed zat.''

Emma is door de gaten bij de tijd. Veel jeans hebben ze weer, al dan niet met opzet. Die van Vera (15) ook. Ze zegt: ,,Eén kwam er per ongeluk in, de andere heb ik er toen zelf maar bijgemaakt.'' Ze kocht die van haar één jaar geleden in Spanje, maar daarvoor koos ze ook vooral voor strak, want ,,dat staat mooi vrouwelijk.''

In Italië dragen vrouwen de nauwsluitende spijkerbroek tegenwoordig in combinatie met kort haar. In Nederland is dat nog nauwelijks zo. Alleen het haar van Mylène (35) is kort. Zij droeg de spijkerbroeken ook al in de jaren tachtig toen ze met films als Flashdance populair waren. ,,Toen had ik ook stretch- en stonewashed broeken. Die heb ik nu niet meer.''

Mylène herontdekte de strakke jeans een jaar of twee, drie geleden. Ze vertelt: ,,Op een gegeven moment was het weer in om de broek in de laars te dragen. Toen kwam dat model terug.'' De trend is alweer bijna voorbij hoopt ze. ,,Eigenlijk zijn ze helemaal niet meer leuk. Je ziet er nu ook huisvrouwen en kinderen in.''

    • Lukas Keijser
    • Jørgen Krielen