Rumsfeld wil 33 militaire bases sluiten

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft gisteren een grote reorganisatie aangekondigd: 33 grote militaire bases van Amerika moeten helemaal dicht, enkele andere worden uitgebreid.

Volgens het plan van Rumsfeld verdwijnen 29.000 militaire banen en wordt de komende twintig jaar 5,5 miljard dollar per jaar bespaard. Het voornemen om 33 grotere bases te sluiten betekent een sluiting van zo'n tien procent op een totaal van 318 Amerikaanse bases.

Het plan, het meest ingrijpende van de opeenvolgende pogingen van de laatste 17 jaar om bases te stroomlijnen, treft enkele staten zwaar en betekent banenwinst voor andere.

Vooral de noordoostelijke staten Connecticut en Maine worden zwaar getroffen. Connecticut, dat 8.600 banen zou verliezen, staat bekend als een Democratische staat. Maine, dat 7.000 banen verliest, wordt vertegenwoordigd door twee gematigde Republikeinse senatoren die president Bush niet door dik en dun steunen.

Het zuiden van de Verenigde Staten komt er per saldo goed van af. Kleinere installaties in Texas, Mississippi en Georgia moeten dicht of worden ingekrompen. Maar per saldo wint Texas 6.150 militaire- en burgerbanen. Florida wordt een kleine 1.200 banen beter van de voorgestelde reorganisaties.

In totaal gaan 180 militaire installaties dicht. De hele operatie, die uit is op stroomlijning en rationalisatie in de nieuwe wereld van na de Koude Oorlog, betekent het verdwijnen van 218.000 banen en het scheppen van 189.000 nieuwe banen.

Het programma zou volgend jaar beginnen en in de loop van zes jaar worden uitgevoerd.

Vertegenwoordigers van de meest getroffen staten hebben felle kritiek geuit op de plannen. Senator Joe Lieberman (Connecticut) noemde ze ,,irrationeel en onverantwoordelijk, een belediging van de geschiedenis en een gevaar voor de toekomst''. Zijn staat zou de US Naval Submarine Base in Groton verliezen ten koste van bijna 8.000 banen.

Gouverneur Sonny Purdue van Georgia noemde de aankondiging ,,de openingsronde'' in een lang gevecht. Hij zou bedreigde installaties met kracht verdedigen.

Zo zullen alle Congresleden en gouverneurs van bedreigde steden en streken reageren.

De regering-Bush, die hard werkt aan de `transformatie van de strijdkrachten' zal waarschijnlijk de nodige compromissen moeten sluiten om een politieke meerderheid voor het plan van Rumsfeld te krijgen.