Populisme kan SPD-kanselier SchRÖder niet redden

De felle kritiek van John Vinocur op het populisme van de Duitse bondskanselier SchRÖder en de sociaal-democratische SPD (Opinie, 3 mei) is in grote lijnen terecht, maar lijkt niet meer zo opportuun. De sociaal-democraten zullen de cruciale verkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op 22 mei aanstaande vrijwel zeker verliezen en hebben dat voor een deel juist aan het door Vinocur zo verfoeide populisme te wijten.

De christen-democraten liggen in de peilingen al wekenlang zeker op kop en zouden bij winst in Noordrijn-Westfalen kunnen rekenen op een tweederde meerderheid in de landelijke deelstatenkamer van het Duitse parlement. Nieuwe initiatieven van de rood-groene regering van SchRÖder zijn dan bij voorbaat kansloos.

Binnen de sociaal-democratische SPD ligt de `hervormingskanselier' al langer onder vuur en groeit de steun voor een sterke herwaardering van de traditionele sociaal-democratische idealen. Partijvoorzitter Franz Müntefering slaat sinds kort weer een onvervalst antikapitalistische toon aan en domineert daarmee het Duitse publieke debat.

Voor de pragmatisch ingestelde SPD-kandidaat in Noordrijn-Westfalen, Peer Steinbrück, komt het nieuwe ideologische vuur vanuit de partijcentrale in Berlijn bijzonder slecht uit. Steinbrück had gehoopt met zijn pragmatische benadering de zwevende kiezer te overtuigen en misschien alsnog de verkiezingen te winnen.

Zelfs al zou het optreden van Müntefering bedoeld zijn als een laatste poging zoveel mogelijk traditionele sociaal-democratische kiezers in Noordrijn-Westfalen te mobiliseren, zoals Vinocur terloops in zijn artikel beweert, dan nog is het gebrek aan regie bij de sociaaldemocraten veelzeggend.

    • Radboud Universiteit
    • Joost Kleuters