Onderzoek VS naar rel over Guantanámo

De Verenigde Staten stellen een onderzoek in naar de veronderstelde belediging van de islam door Amerikaanse ondervragers van terreurverdachten op Guantánamo Bay.

Bij anti-Amerikaanse protesten in Afghanistan vielen gisteren zeven doden. Het was een van de bloedigste uitbarstingen van anti-Amerikaanse sentimenten sinds de val van het Talibaanbewind, eind 2001. Daarmee kwam het totaal aantal slachtoffers, dat de afgelopen dagen bij anti-Amerikaanse betogingen in Afghanistan viel, op vijftien. Ook in Pakistan, Indonesië en in de Gazastrook werd gisteren, op de islamitische gebedsdag, gedemonstreerd tegen de VS.

Woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis bevestigde gisteren dat er een onderzoek komt naar de beschuldiging. Het zal worden verricht door het ministerie van Defensie. McClellan reageerde op het bericht van het Amerikaanse weekblad Newsweek van afgelopen dinsdag dat militairen in het Amerikaanse terroristenkamp Guantánamo een koran door de wc hebben gespoeld. ,,Vrijheid van godsdienst is een van de waarden die wij in Amerika het meest koesteren'', aldus McClellan.

Na het bekendworden van de beschuldiging begonnen dinsdag in Afghanistan anti-Amerikaanse demonstraties. Op Guantanámo houden de VS nog 520 veelal in Afghanistan opgepakte `vijandelijke strijders' vast. Gisteren, op de islamitische gebedsdag, bereidden de protesten ze zich uit tot Pakistan, Indonesië en de Gazastrook. Daartoe was door fundamentalistische leiders opgeroepen.

In Pakistan ging het in de hoofdstad Islamabad en steden als Lahore, Peshawar, Quetta, Multan en Karachi om in totaal enkele honderden demonstraten. Ze verbrandden Amerikaanse vlaggen en beeltenissen van de Amerikaanse president Bush en betichtten de Pakistaanse president Musharraf van ,,hondse trouw'' aan Washington. Soortgelijke taferelen speelden zich af in de Gazastrook. In de Indonesische hoofdstad Jakarta kwamen honderden mensen samen bij een moskee om hun ongenoegen te uiten.