Naschrift

Het proefje met het ei is inderdaad iets te kort door de bocht uitgelegd. De uitleg van Cornelissen is echter niet correct. Het ei gaat in de fles door het luchtdrukverschil dat ontstaat tussen de lucht in de fles en erbuiten, doordat de lucht in de fles afkoelt als gevolg van het doven van het vuur van de lucifers.

Het effect van het verdwijnen van de zuurstof is te klein om de werking van het proefje te verklaren. Voor de zuurstof komt bij verbranding koolzuurgas in de plaats dat een vergelijkbaar volume heeft. Ook als het koolzuurgas zou condenseren, dan is het effect op de luchtdruk nog steeds te klein om het effect van het proefje te verklaren.

Het proefje dat de Heer Cornelissen noemt hebben we ook op de site. Bij het proefje lost de CO2 op in het water en verdwijnt het dus, maar heeft toch de afkoeling het grootste effect.

www.kennisnet.nl www.minocw.nl

    • José van Gelderen Arno Verweij Fleur Zeldenrust
    • Medewerkers Proefjes.Nl