McEwen slaat toe na val Petacchi

Tien ritzeges. Voor minder kwam de Italiaanse sprintvedette Alessandro Petacchi niet naar de Ronde van Italië, kondigde hij vorige maand aan. Maar na zes etappes heeft de coureur van Fassa Bortolo nog geen kus van de rondemiss ontvangen. Die ging gisteren voor de tweede keer in deze Giro naar de Australiër Robbie McEwen.

Petacchi's teleurstellende optreden in de Ronde van Italië bereikte gisteren een dieptepunt, toen de Italiaan vier kilometer voor de finish viel. Op het moment dat zijn teamgenoten een `treintje' hadden opgezet, verloor Bruseghin de controle over de fiets en sleepte hij zijn kopman Petacchi ongelukkigerwijs mee in zijn val.

McEwen profiteerde optimaal. Toen het peloton weer op drift was geraakt, namen de renners van McEwens Belgische ploeg Lotto het heft in handen. Ruim een kilometer voor de finish had de Australiër evenwel alleen nog de steun van zijn landgenoot Henk Vogels, waardoor de twee 'Aussies' een list moesten verzinnen. McEwen liet een gat vallen, waardoor zijn ploeggenoot plotseling een kloof van vijftig meter had geslagen. McEwen kon rustig afwachten hoe de concurrentie reageerde en spurtte, toen Vogels werd bijgehaald, gedecideerd naar de overwinning.

,,Een mooie zege voor de ploeg, die handig gebruik heeft gemaakt van de verwarring door het wegvallen van Petacchi'', luidde de analyse van McEwen. ,,Ik vind het jammer voor Vogels, omdat die al zoveel werk voor mij heeft verzet in deze Giro. Ik had het hem gegund, maar ik kon niet anders.''

Ook Paolo Bettini had weer reden tot lachen. De Italiaan, die eerder tot zijn woede een ritzege werd ontnomen omdat hij de Australiër Baden Cooke ten val zou hebben gebracht, heroverde de roze leiderstrui op zijn landgenoot Danilo di Luca. Bettini had op weg naar finishplaats Marina di Grosseto zes bonificatieseconden bijeen gesprokkeld, net genoeg om Di Luca in te halen. Vandaag rijdt Bettini in het roze door Toscane, de provincie waar hij woont. Maar de etappe naar Pistoia kent een lastige aankomst. Op enkele kilometers voor de streep moet de Sammomé worden beklommen.

De Ronde van Italië wordt morgen vervolgd met een individuele tijdrit, die het klassement voor zeker op zijn kop zal zetten.