Machtige menger

Relevant blijven op je 56ste in een rockloopbaan die al bijna veertig jaar duurt, hoe doe je dat? Robert Plant moet zich die vraag regelmatig gesteld hebben, na zijn roemruchte Led Zeppelin-verleden dat hem tot de grootste hardrockzanger van de jaren zeventig maakte. De verleiding is groot om aan de rand van een zwembad te gaan liggen en alleen nog oorlogsverhalen van vroeger op te dissen, zingt hij in zijn nieuwe lied `Tin Pan Valley'. Maar in oude glorie schuilt geen genoegdoening en de tijd was aangebroken om over het verleden heen te stappen.

De cd Mighty Rearranger met de relatief jonge begeleidingsgroep Strange Sensation is met voorsprong de beste soloplaat die Plant na Zeppelin maakte, misschien wel dank zij het voorlaatste album Dreamland dat hem aan de hand van covers van onder anderen Bukka White en The Youngbloods in staat stelde om terug te keren naar zijn vroegste drijfveren. Mighty Rearranger herinnert aan Led Zeppelin in de manier waarop verschillende genres en spelstijlen door elkaar gehusseld worden, van folk tot rock en van arabische slangenbezweerdersmelodieën tot de ingewikkelde maatsoorten waarmee Portishead-drummer Clive Deamer zich evenmin aan vierkwartsmaten gebonden voelt als John Bonham indertijd.

Plant is niet meer de bronstige mannetjesputter van toen, maar een gelouterd zanger die niet meer op volle stormkracht hoeft te razen om de strijd met de elementen aan te gaan. `Let the four winds blow', zingt hij sober in de gelijknamige song die folk, jazz, blues en rock laat samenvloeien op een ongekunstelde, ontspannen manier. Mighty Rearranger herinnert aan Led Zeppelin op zijn rustigste en meest bevlogen momenten, zonder `Stairway to heaven'-achtige bombast. Met sterke nummers als `Freedom fries' en `All the king's horses' herneemt Robert Plant zijn plaats als een creatieve kracht in de pophistorie, terwijl zijn oude compaan Jimmy Page waarschijnlijk ergens aan de rand van een zwembad op een houtje ligt te bijten.

Robert Plant and the Strange Sensation:

Mighty Rearranger

(Sanctuary)

****

    • Jan Vollaard