`Kopen in de hoop dat er een goeie tussen zit'

De vele aankopen brengen Feyenoord dit seizoen niet verder dan een vierde plaats. In de wedstrijd morgen tegen PSV staat alleen de eer nog op het spel. ,,Deze week is er weer een Egyptenaar gecontracteerd die een bal kan vangen.''

Het recente record van Ajax blijft voor Feyenoord nog even buiten beeld. In 2002 constateerde toenmalig directeur Leo Beenhakker dat de Amsterdamse club maar liefst 52 contractspelers tot zijn beschikking had die voor het eerste elftal konden worden opgesteld. Na de aankoop van de Egyptische doelman Sherif Ekramy deze week zit Feyenoord nog maar zeven spelers van dit aantal af. Het wanbeleid in Amsterdam – trainer Co Adriaanse was net de laan uitgestuurd – resulteerde erin dat de nieuwe trainer Ronald Koeman volgens Beenhakker maar liefst tien kandidaten voor de rechtsbackpositie ter beschikking had.

Zo erg is het in Rotterdam niet, maar de onvrede over het recente aankoopbeleid is er niet minder om. Alleen al voor dit seizoen werden dertien aankopen gedaan, terwijl de prestaties mager blijven. ,,Natuurlijk komen al die 45 spelers niet in aanmerking voor het eerste team, maar voor 25 tot 28 man geldt dat in principe wel'', zegt oud-journalist en Feyenoordkenner Dick van den Polder. ,,Bij de open dag zijn de spelers allemaal vrienden, vervolgens worden het concurrenten en als het dan niet loopt, worden het vijanden.''

Van den Polder noemt het aankoopbeleid van Feyenoord een drama. ,,Ze kopen veel in de hoop dat er een goeie tussen zit. Maar zo bouw je niet aan een topploeg. Ik was donderdag nog bij de training en toen oogde het team eerder als een sterfhuis. Om Gerard Cox te citeren: het is momenteel geen pretje om fan van Feyenoord te zijn.''

Vorige week werd bekend dat de club met Wim Jansen in gesprek is om een rol te gaan spelen in het scouting- en aankoopbeleid. Niet voor het eerst, want met Jansen is al vaker gesproken, maar zowel technisch directeur Mark Wotte als trainer Ruud Gullit zouden de komst van de erkende voetbalkenner nu toejuichen.

Aan Jansens kennis zal niemand twijfelen, maar opvallend zou de aanstelling van de 58-jarige Rotterdammer wel zijn. Eerder dit jaar hekelde hij nog het aankoopbeleid. ,,Feyenoord is een club van kwantiteit geworden. Liever één goede speler dan vier van wie je maar moet afwachten wat het wordt'', verklaarde Jansen in het fanmagazine Lunatic News. Tegelijkertijd liet hij zich kritisch uit over het gebruikelijke beleid bij Feyenoord om spelers te verhuren aan bijvoorbeeld Excelsior. Daar wordt volgens hem geen speler beter van. ,,Kalou is ook niet beter geworden bij Excelsior. Hij is juist bij Feyenoord veel beter geworden.'' Momenteel zijn er achttien spelers van Feyenoord aan andere clubs verhuurd, van wie vijf aan de stadgenoot.

Ook bij veel fans stuit het verhuurbeleid tegen de borst. ,,Als een speler niet meteen goed genoeg is voor Feyenoord, moet je hem niet kopen'', zegt manager Ton Strooband van de supportersvereniging. Ook de verre oorden waar de spelers vandaan komen, wekken irritatie. ,,Deze week is er weer een Egyptenaar gecontracteerd die een bal kan vangen. Alsof er in Nederland niet voldoende talentvolle keepers zijn. Door al die buitenlanders voelen de supporters gewoon geen band meer met de spelers. En andersom stralen die spelers niet uit dat ze weten wat het inhoudt om voor Feyenoord te spelen. Eerlijk gezegd heb ook ik niks met dit Feyenoord.''

Kalou voetbalde ruim een jaar geleden nog op Woudestein toen Feyenoord bij PSV op bezoek ging. Diezelfde wedstrijd staat ook weer voor morgen op het programma. Van de elf spelers die destijds in de basis stonden – en in Eindhoven met 1-0 wonnen – hebben alleen Lodewijks, Ono, Ghali en Kuijt ook dit jaar geregeld gespeeld. Song, Lurling, Buffel, Smolarek en Van den Berg zijn vertrokken, terwijl Paauwe en Mtiliga op het tweede plan zijn geraakt.

Gullit en Wotte konden zich al voorafgaande aan dit seizoen oriënteren op de spelersmarkt. Dat leverde in totaal zes nieuwe aankopen (Basto, Bosschaart, Castelen, Goor, Magrão en Saidi) op, terwijl doelman Babos door Wottes voorganger Baan was gecontracteerd. In de laatste wedstrijd vóór de winterstop, die bij ADO Den Haag kansloos verloren ging, kondigde Gullit met het nodige gevoel voor drama aan niet op vakantie te kunnen. Wegens de noodzakelijke boodschappen. Rond de jaarwisseling volgden nog eens zes aankopen. Bij de eerste wedstrijd tegen Vitesse mochten vier versterkingen direct opdraven (Gibbs, Hofs, De Graaf en Östlund), maar zij konden een thuisnederlaag (1-2) niet voorkomen.

,,Wat ik echt niet begrijp is dat het scoutingapparaat bij Feyenoord wordt gepasseerd'', zegt Van den Polder. ,,Van verschillende scouts heb ik gehoord dat zij de meeste aankopen nooit zelf hebben zien voetballen. De macht van spelersmakelaars is gewoon te groot, en dat is dat bij Ajax ook het geval. Het lijkt zo simpel: scouts bekijken een speler meerdere keren en als alles positief is, gaat de hoofdtrainer nog eens kijken. Dan pas stap je naar een zaakwaarnemer. Nu dragen zaakwaarnemers gewoon spelers aan.''

De aankopen van nu zijn nog voor jaren verbonden aan Feyenoord. Spelers als Östlund, Gibbs en De Graaf hebben bijvoorbeeld nog een contract tot 2009. ,,Wotte zei onlangs dat hij ook scherp gaat kijken wie er mogen blijven. Maar volgens mij kan je beter scherp kijken bij de aankoop'', zegt Van den Polder.

Later deze maand kunnen Wotte – die niet inging op het verzoek om een toelichting te geven op het aankoopbeleid – en Gullit hun beleid verklaren tijdens een bijeenkomst met de supporters. ,,Dan komen natuurlijk het aankoopbeleid, de scouting en de jeugdopleiding aan de orde'', zegt Strooband van de supportersvereniging. ,,Normaal vinden we dat supporters zich niet te veel met het technisch beleid moeten bezighouden, maar op dit moment kan je er gewoon niet omheen.''

    • Erik van der Walle