Koning Toet

Deze gloednieuwe Frans/Egyptisch/Amerikaanse reconstructie van het gezicht van farao Toetanchamon (`King Tut' in de Engelse pers) oogt minder negroïde dan de vorige Engelse van een paar jaar geleden. Ook iets verwijfder. Het kan aan de nieuwe techniek liggen: begin dit jaar werd de mummie van de in 1323 v. Chr. jong gestorven farao voor het eerst sinds jaren gedetailleerd onderzocht, met een CT-scan onder leiding van de Egyptoloog Zahi Hawass. Daarvoor werd de mummie voor het eerst sinds tachtig jaar uit zijn originele tombe in de Vallei der Koningen gehaald. In 1968 werden in de tombe RÖntgenfoto's gemaakt, waarop in 2002 de Engelse gezichtsreconstructie werd gebaseerd.

Op die oude foto's werden indertijd aanwijzingen voor een hoofdwond gevonden: moord! Maar op de nieuwe CT-scan blijkt het duidelijk een latere beschadiging. Bij de opgraving in 1922 werd de mummie gewoon in stukken gezaagd. In het nieuwe onderzoek is ontdekt dat Toetanchamon mogelijk zijn been gebroken had vlak voor hij stierf. Misschien is hij dáár aan overleden.