Kahil El'Zabar

Omdat David Murray (1955) altijd ja zegt is zijn platenlijst enorm. Van solo-platen tot big band-projecten, van spontane free-jazz erupties tot cd's met een omlijnd `concept', er is een Murray voor iedereen die van stevig saxofoonwerk houdt. Op We is – Live at the Bop Shop, formeel op naam van slagwerker Kahil El'Zabar, speelt Murray als toen hij twintig was; heel energiek en zo vrij als een vogel. De thema's zijn kort, de improvisaties zijn lang en qua toonvorming en frasering vaart de saxofonist een opwindende zig-zag koers tussen Sonny Rollins en wijlen Albert Ayler. Zabar levert bij dit alles prima weerwerk, op zijn slagwerk en soms ook vocaal. Dit is sterke-mannenmuziek, geen muzak bij een cursus navelstaren. Met nog een bassist erbij test Murray, in zijn jeugd `getrouwd' met het oude BIMhuis, op donderdag 19/5 de kwaliteiten van de nieuwe locatie op Piet Heinkade 3.

& David Murray:

We is – Live at

the Bop Shop

(Delmark 557, distr. MusiC&Words)

****

    • Frans van Leeuwen