Israëlisch vuur bij Libanese grens

Israëlische gevechtsvliegtuigen en artillerie hebben gisteren in het grensgebied van de Golan-hoogvlakte en Libanon vier stellingen van Hezbollah, de Partij van God, bestookt. Volgens ooggetuigen zouden daarbij huizen in het Libanese dorp Kfar Chouba zijn vernietigd. De Israëlische actie was een antwoord acties van Hezbollah, die donderdag en vrijdag Israëlische dorpen in het grensgebied met Katjoesja-raketten bestookte.

De beschietingen over en weer begonnen deze week nadat een Israëlische tank volgens een woordvoerder van het leger in Tel Aviv ,,per ongeluk'' een granaat afvuurde in de richting van Kfar Chouba. Een incident dat onderzocht zal worden. Volgens het televisiestation van Hezbollah, Al-Manar, was dat een provocatie die niet onbeantwoord kon blijven. Daarop volgende een korte, maar hevige escalatie van vijandelijkheden.

De Hezbollah-raketten richtten wel materiële schade aan op het industriepark van Shlomi in westelijk Galilea, maar niemand raakte gewond. Ook aan Libanese kant waren er, voor zover bekend, geen slachtoffers. De incidenten vonden plaats op het moment dat in Israël de slachtoffers van de holocaust werden herdacht en Onafhankelijkheidsdag (12 mei 1948) werd gevierd. Arabische Israëliërs en Palestijnen hielden op hun beurt demonstratieve marsen om ,,Al-Nakhba''(de catastrofe) te herdenken.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, heeft tegen Libanon wegens het schenden van de grens tegen een klacht ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Israël wil dat alle Syrische troepen uit Libanon worden verwijderd, ook volgens Jeruzalem nog aanwezige veiligheidsagenten en dat de Libanese regering Hezbollah ontwapent op grond van VN-resolutie 1559. Libanon beschuldigt Israël ervan het gebied bij Shebaa Farms bezet te houden sinds de Israëlische terugtrekking uit Libanon in 2000 Volgens de VN is dat gebied van Syrië. De Golan Hoogten zijn door Israël geannexeerd sinds de Arabisch-Israelische oorlog en is in de aflopen vijftien jaar ontwikkeld tot een excellent wijngebied.