Iran verbiedt roman Coelho

De nieuwste roman van Paulo Coelho, De Zahir, is door de Iraanse autoriteiten verboden. Dat heeft uitgeverij Caravan, die Coelho in Iran uitgeeft, bekendgemaakt. Afgelopen maandag werden duizend nog niet verkochte exemplaren van het boek in beslag genomen bij de stand van uitgeverij Caravan op een boekenbeurs in de hoofdstad Teheran. Een reden voor de inbeslagname werd niet gegeven. Het boek was al een maand eerder in Iran verschenen.

Arash Hejazi van uitgeverij Caravan moet zich in de komende dagen melden bij de Iraanse autoriteiten. Hij heeft aangegeven te vrezen voor zijn veiligheid. Tegen de BBC zei Hejazi: ,,Ik maak me zorgen over mijn familie. De presidentsverkiezingen komen eraan. De regering heeft er alles voor over om de zaken onder controle te houden.'' Hejazi vermoedt dat het succes van Coelho de oorzaak is van het verbod. ,,Het ministerie van Cultuur is extreem bang geworden door de toegenomen populariteit van Coelho in dit land,'' aldus Hejazi.

De Zahir gaat over een schrijver wiens vrouw, een oorlogscorrespondente, op een dag zonder een spoor achter te laten verdwijnt. De schrijver, die niet weet of ze ontvoerd is of simpelweg genoeg had van hun huwelijk, probeert haar terug te vinden. Zijn zoektocht voert hem van Frankrijk naar Spanje, Kroatië en uiteindelijk naar Centraal-Azië. Op zijn weg krijgt de schrijver – dit is een gebruikelijk thema voor Coelho – inzichten over de liefde, de natuur en het lot.

Coelho (Rio de Janeiro, 1947) laat via zijn uitgever weten dat hij alle gebruikelijke wegen heeft bewandeld om toestemming van de Iraanse autoriteiten te krijgen, en dat hij zijn roman gewoon mocht publiceren. De Braziliaanse auteur wordt in Nederland uitgegeven bij De Arbeiderspers. Coelho schreef naast De Zahir ondermeer het succesvolle De Alchemist, Aan de oever van de Piedra huilde ik en Elf minuten. Wereldwijd verkocht de schrijver naar schatting 65 miljoen exemplaren van zijn boeken.

De Zahir, dat in 83 landen in de boekwinkels zal belanden, is in Nederland nog niet verschenen.