Heracles één punt verwijderd van eredivisie

Heracles Almelo heeft volgende week op de slotspeeldag in de eerste divisie aan één punt genoeg voor de titel en rechtstreekse promotie naar de eredivisie in het voetbal. Competitieleider Heracles speelde gisteravond 0-0 op het Kasteel tegen eerste achtervolger Sparta, waardoor het team van Peter Bosz drie punten voorsprong behoudt op de Rotterdammers.

De inzet en dus de spanning bleek te groot om van de wedstrijd tussen de twee beste ploegen uit de eerste divisie een onvervalste topper te maken. Sparta had de winst absoluut nodig om uitzicht te behouden op de titel. Heracles had aan een punt genoeg om volgende week, bij puntenwinst in het thuisduel met Veendam, zekerheid te verwerven over de promotie. Enkel indien Heracles komende vrijdagavond verliest, maakt Sparta nog kans op het kampioenschap. Dan moet het wel zelf winnen bij Go Ahead Eagles, de club waar Sparta-trainer Mike Snoei volgend jaar aan de slag gaat. In dat geval pakt Sparta alsnog de titel dankzij een beter doelpuntensaldo.

Heracles speelde gisteravond goed georganiseerd, maakte Sparta het voetballen moeilijk, en gaf haast geen enkele kans weg. Sparta zette vergeefs druk en zocht zeker in de tweede helft steeds nadrukkelijker het hoofd van topscorer Danny Koevermans. Dat stereotiepe spel leverde enkel een karrenvracht hoekschoppen op. De beste kans van de wedstrijd werd door Ricky van den Bergh vlak voor rust te zwak ingeschoten, waardoor Heracles-doelman Brian van Loo de bal net kon stoppen. Net voor het einde kwam ook verdediger Danny Schenkel oog in oog te staan met Van Loo, maar hij schoot rakelings voorlangs. Het duel tussen de beste voorlinie van de eerste divisie (Sparta, 88 goals) en de minst gepasseerde defensie (Heracles, 32 tegentreffers) bleef daardoor zonder goals.

,,We hebben zeker de kansen gehad en verdienden de overwinning,'' reageerde de ontgoochelde Sparta-coach Mike Snoei. ,,Heracles is enkel bezig geweest met het controleren van de wedstrijd. Maar ik heb gezien dat de ploeg er alles aan heeft gedaan om me te steunen.''

Snoei en Sparta hebben twee bewogen weken achter de rug. Sparta gaf een zekere voorsprong op Heracles uit handen door een doelpuntloos gelijkspel in het thuisduel tegen Veendam en een 3-0 zeperd bij hekkensluiter Fortuna Sittard. De positie van Snoei, die al een heel seizoen in onmin leeft met het bestuur, wankelde. Maar de spelersgroep kon het Sparta-bestuur overtuigen om met de coach het seizoen af te maken. Voor Sparta is promotie na twee seizoenen eerste divisie een must.

Tot overmaat van ramp werd Sparta getroffen door het dodelijk ongeval van hoofd opleidingen Rob Kiebert. Daardoor werd de voorbereiding op de topper uiteraard verstoord. Vandaag komt het bestuur van Sparta opnieuw bijeen om de situatie van Snoei te evalueren. Volgend seizoen wordt Sparta getraind door Wiljan Vloet, die overkomt van Roda JC.

Voor Heracles Almelo betekent de zo goed als zekere promotie een terugkeer naar de hoogste klasse na negentien seizoenen eerste divisie. Heracles dwong voor het laatst in 1985 de promotie af naar de topklasse, maar degradeerde na een seizoen als laatste in de stand alweer naar de eerste divisie.

De club kreeg deze week van de KNVB ook te horen dat het de thuiswedstrijden mag afwerken in het eigen Polman-stadion. Heracles speelt op een kunstgrasveld, dat voldoet aan de normen van de Europese federatie UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA. De club uit Almelo wordt dus mogelijk de eerste eredivisieclub met een kunstgrasveld.

Sparta 0 Heracles 0

Sch: Jol. Toeschouwers: 10.500. Gele kaart: van den Bergh, Michels (Sparta), Sluijter, De Visscher (Heracles).

    • Dirk Vandenberghe