Haest & De Graaff ontdekken idealisme in Naarden

Haest & De Graaff testen vakantiehuizen voor groepen en families. Deze week raken de dames in de ban van een idealistisch vakantiehuis in 't Gooi.

De folder van Vakantiehuis Amsterdam-Zuid '25 in Naarden vertelt ons over `een vakantiehuis in de sfeer van de dertiger jaren met een hedendaags comfort. Dit oorspronkelijke kindervakantiehuis uit 1925, gelegen midden in de bossen van het Gooisch Natuurreservaat, voldoet aan de wensen van scholen, clubs en families.'

Een weekendje ouderwets ravotten in de natuur vlakbij Amsterdam. Haest en De Graaff rijden opgewekt naar het Gooisch Natuurreservaat. Natuur? We zien eindeloos veel prachtige bomen, maar tussen alle stammen door glinsteren grote villa's achter metershoge hekwerken. De één is nog uitdagender dan de ander – een natuurreservaat met een hoog Dallas-gehalte. Terwijl wij in ons dagelijks leven hardnekkig de PC Hooftstraat mijden, blijken tijdens een weekendje onbevangen bospret onze directe buren Ferry Hoogendijk, René Froger, Jan des Bouvrie en Herman Heinsbroek.

Derde zandpad aan de linkerhand, zo staat op de routebeschrijving. Wij openen het houten hek – geen staal, niet metershoog, zonder intercom – en parkeren onze auto op het terrein. Een aanhalige rode kater met soepogen begroet ons. De kater wijkt niet meer van onze zijde als wij het beboste terrein om ons vakantiehuis bewonderen. We ervaren onze wonderlijke souplesse in de ouderwetse speeltuin met familieschommel, fietsdraaimolen, tuimelrekjes, evenwichtsbalk en een gloednieuw speelfort. Een fitnessruimte met personal trainer hebben wij niet nodig.

Heerlijke rust in zachte, vochtige boslucht. Ruisende bomen en fluitende vogels om ons heen. We gluren alvast stiekem door de ramen van ons onderkomen en vangen tot onze vreugde een glimp op van de beloofde jaren-dertig sfeer, dit in contrast met de gemoderniseerde buitenzijde. Dan komt de beheerder het terrein op. Geen Dallas-type.

Beheerder Dick stelt de geadopteerde 23-jarige kater `Kater' aan ons voor. Katers baasje woonde ooit in het vervallen houten buurhuis en stond bekend als `de liefste heks ter wereld'. Tante Jannie Wortel was een oud vrouwtje met lange lichtgrijze haren en een bochel. Dag in dag uit sprokkelde ze hout in het bos. Vijf jaar geleden is ze gestorven. Het oude huisje is gesloopt en de grond is direct opgekocht door de buurman, directeur van de Lotto.

We staan inmiddels binnen, in een geweldige zit-annex-eetzaal die verdeeld is in hoekjes. We zijn verkocht. Op een korenblauw en wit gelakte houten achterwand prijkt een lange rij kleurrijke vogelprenten op panelen. Nostalgie ten top. In de ruimte bevindt zich een enorme haard. Uit de blauw afgewerkte lichtkoepels boven de meterslange tafel valt een magisch, hemelsblauw licht. Het geeft een haast serene sfeer aan de ruimte, nou ja, nu nog wel.

Deuren met ruitjes en blauw-wit geblokte gordijntjes geven toegang tot de slaapvertrekken. Natuurlijk: hier slapen we op stapelbedden, maar onze Gooische matrassen liggen goed. De grote slaapzaal uit 1925 is nog intact: roomwit gelakte houten wanden en bagagerekken. Als een lappendeken is het huis uitgebreid en zijn nieuwe vertrekken in de loop der jaren aangebouwd. De Graaff kan niet zo goed tegen het grijze schoonmetselwerk in de volgende slaapzaal. Bouwjaar '80? Niet zeuren. Gelukkig zijn er nog kleinere slaapkamers om verliefd op te worden. Zoals de naastgelegen kokskamer. Met een eigen deur naar de keuken en een venster met gordijntjes naar de eetzaal. De tafeltjes op de slaapkamers zijn vlijtig beplakt zijn met foto's van herten en reeën.

De zwart-wit geblokte tegelvloer in de keuken blinkt en op het fornuis staat een gigantische aluminium theepot. Uit de kraan komt puur bronwater, opgepompt van 65 meter diepte recht onder het huis!

In 1925 is dit huis opgericht door de Zuidse Gas-arbeiders voor de minder bedeelde arbeiderskinderen in Amsterdam-Zuid. Vanaf een bronzen plaquette kijkt oprichter Lucassen ons aan: `Mijn leven voor de jeugd'. Nog steeds wordt het huis gerund door arbeiders, generatie op generatie. Loodgieters, elektriciens, tegelzetters, trambestuurders; allemaal werken ze hier op vrijwillige basis. Was vroeger het huis alleen voor de jeugd, nu zijn ook families welkom en meisjes zoals wij.

Wij gaan op kamp, net als vroeger. Nog even naar het bijgebouw met de grote slaapzaal en eigen sanitair. Op de deur hangt een bordje `snoepwaren niet toegestaan'.

Met hart en ziel zetten beheerder Dick en vrijwilligers zich in, onder de sociaal solidaire motto's van weleer, om deze bijzondere plek voor veel mensen toegankelijk houden. Ze worden hierbij niet bepaald toegejuicht door de buren, die hun duurbetaalde rust regelmatig verstoord zien worden door opgewonden kinderstemmen van het gewone volk. De enclave arbeiders houdt zich dapper stand in het bolwerk van de nieuwe rijken in het Gooisch Natuurreservaat.

Haest en De Graaff kunnen het niet laten en gaan naar buiten voor een spelletje `Wie gilt het hardst?'

Stichting Vakantiehuis

Amsterdam-Zuid

Roelofslaantje 6 in Naarden

Inlichtingen: 020-644 9383

50 personen / 6 slaapzalen

Huurprijs: weekend vanaf

320 euro / midweek vanaf 740 euro

    • de Graaff