Een zwerm louche types

Vijftigduizend dollar in een bagagekluisje en een stuk of wat meer of minder louche types die daar omheen zwermen als de bijen om de spreekwoordelijke honingpot. Er zijn slechtere ingrediënten bedacht voor een misdaadfilm. En betere samenvattingen voor Get Shorty, de zeer laconiek vertelde Elmore Leonard-verfilming van Barry Sonnenfeld uit 1995, trouwens ook. Op de dubbeldvd die nu van de film is verschenen zegt de regisseur het zo: ,,Get Shorty gaat over de overeenkomsten tussen Hollywood en de gangsterwereld.''

En wat een van die overeenkomsten zou kunnen zijn, weet hoofdrolspeler John Travolta wel: ,,Vrijheid.'' En dan bedoelt hij: ,,De vrijheid om niet beknot te worden in creatieve scheppingsdrang.'' En in het geval van de misdaadwereld? ,,Eh, eh, om hun plannen uit te voeren?''

Get Shorty staat nu weer in de belangstelling omdat er tien jaar na dato een vervolg is uitgekomen: Be Cool. Daarin mag behalve John Travolta als woekerbaas annex filmproducent Chili Palmer, en Danny DeVito als acteur Martin Weir een heel arsenaal aan filmlievelingen als Uma Thurman, James Woods, Harvey Keitel en Vince Vaughn opdraven. Evenals een nog bonter gezelschap voor de bijrollen: Cedric the Entertainer, rockzanger Steven Tyler, rapper André 3000 en vleesbonk The Rock als homoseksuele bodyguard uit Samoa. Vooral dat laatste vinden ze met z'n allen zo'n geweldige vondst dat het in de tien minuten durende making off die alvast als amuse oeill op de dvd van Get Shorty staat, wel zo'n twintig keer herhaald wordt. En het moet gezegd: vechtmachine The Rock kan geweldig met z'n derrière wiegen.

Get Shorty is zo'n film die hoe meer tijd er verstrijkt en hoe vaker hij op tv is geweest op meer waardering kan rekenen. Hij lijkt zelfs leuker te worden als je de grappen kent: vooral die met dat kluisje. En dat is niet alleen gewenning. De Elmore Leonard-films die tot Get Shorty waren gemaakt waren nu niet bepaald een aanbeveling. En om Travolta zo kort na Pulp Fiction weer als coole gangster te zien, ook niet.

En toch was het Quentin Tarantino die hem moest overhalen om de rol te spelen. Regisseur Sonnenfeld wilde liever DeVito in de hoofdrol, vertelt hij op het commentaarkanaal. En Travolta zelf vond het scenario niet `Leonard' genoeg. Het kwam niet in hem op dat hij dankzij Pulp Fiction weer zoveel macht in Hollywood had dat hij om een nieuwe versie kon vragen. Ook Gene Hackman had trouwens niet zo'n zin in de komische rol van producent Harry Zimm, zegt hij in een van de interviews op de dvd. Dat het allemaal goed kwam mag nu bijna een wonder heten.

Get Shorty

Film:****

Extra's:***

    • Dana Linssen