Doe-het-zelf-huwelijk

Vrienden mogen je trouwen in Roermond, hoort Guido de Vries

In Roermond is een doe-het-zelf-huwelijk mogelijk: trouwen met als `ambtenaar van de burgelijke stand' een vriend of familielid. Het initiatief komt van VVD-raadslid B. Achten. In Roermond konden al langer buitengewone ambtenaren van de burgelijke stand worden aangewezen. Achten: ,,Mijn gelijkheidsgevoel zegt dan: waarom mag niet iederéén die rol op zich nemen?'' Wie een vriend of familielid wil trouwen, moet een eed of gelofte afleggen bij de rechtbank, instructies van de gemeente in ontvangst nemen en zo'n tweehonderd euro betalen. Hoewel de meerderheid van het college van b & w voor het d-h-z-huwelijk zijn, blijven burgemeester H. van Beers (CDA) en wethouder W. Kemp (CDA) `principieel tegen'. De Roermondse burgervader: ,,Als ik mijn huis verkoop, dan schakel ik een notaris in. Voor het sluiten van een huwelijk geldt óók zoiets: je gaat formeel naar iemand die die functie uitoefent. Theoretisch kan dit fout aflopen. Mensen kunnen misbruik maken van de situatie.''

    • Guido de Vries