Democraten: stemming over VN-baan van Bolton uitstellen

De Democraten dreigen een stemming in de Senaat over de omstreden kandidatuur van onderminister en hardliner John Bolton voor het ambassadeurschap bij de Verenigde Naties uit te stellen. Desondanks weigerde de regering-Bush gisteren aanvullende documenten over Bolton vrij te geven, zoals de Democraten willen. Het Witte Huis zei dat de senatoren alle informatie hebben, die ze nodig hebben.

Nadat de senaatscommissie voor het buitenlands beleid donderdag de stemming over Boltons kandidatuur doorschoof naar de voltallige Senaat, zei de Democratische senator Boxer dat ze die stemming zou opschorten. Boxer zei dat ze eerst de aanvullende vertrouwelijke documenten over Bolton, onderminister voor wapenbeheersing op Buitenlandse Zaken, wil hebben, waar de Democraten al eerder om gevraagd hebben.

Boxer zei gisteren dat ze informatie wil over de vraag of Bolton Amerikaanse regeringsfunctionarissen controleerde of maatregelen tegen hen wilde nemen, omdat ze het niet eens waren met zijn standpunten. Het zou hierbij gaan om transcripten van gesprekken van Amerikanen, die zijn onderschept door de inlichtingendienst National Security Agency. De Democraten willen ook informatie over een botsing die Bolton had met Amerikaanse inlichtingenmensen, die meewerkten aan zijn getuigenis in het Congres over het wapenpropramma van Syrië.

Het Witte Huis bleef gisteren geloven in Boltons kansen. ,,We hebben er vertrouwen in dat [de benoeming van] John Bolton zal worden bevestigd door de Senaat'', zei de woordvoerder van president Bush. De invloedrijke Democratische senator Biden, die de strijd tegen Boltons benoeming leidt, zei dat Bush er beter aan zou doen ,,de kandidatuur in te trekken''. Of de Democraten de stemming blijvenuitstellen als het Witte Huis geen verdere stukken wil vrijgeven, is niet duidelijk. Boxer heeft de stemming officieel vertraagd, een stap die elke senator kan zetten. Om die opschorting ongedaan te maken zijn zestig stemmen nodig. De Republikeinen hebben 55 van de 100 zetels, de Democraten 44 plus meestal de stem van de onafhankelijke senator Jeffords. Ook onder Republikeinen is de aarzeling tegen Bolton aanzienlijk.