DE WARE HUMMER-CIJFERS

In het artikel Bang? (Leven &cetera, 30 april) zegt de Amerikaanse hoogleraar architectuur Nan Ellin: ,,In de Verenigde Staten (...) vullen Hummers de straten.'' De fabrikant van deze XXL-terreinwagen zou dat best willen maar de kans is klein. Slechts een kleine dertigduizend van de zeventien miljoen nieuwe auto's die vorig jaar in de VS werden verkocht, waren Hummers minder dan 0,2 procent. Ellin zou nog een punt hebben als de Hummer-verkoop in 2004 sterk was gestegen maar ten opzichte van 2003 is die juist gedaald, met 16,8 procent.

Dat klopt weer wel met Ellins overtuiging dat de `gated communities' hun beste tijd hebben gehad. In de VS, zegt ze, is een behoefte ontstaan aan `levendige steden', en daar schrijft ze een boek over. Maar die behoefte aan steden is moeilijk te rijmen met de `toenemende angst' en de neiging tot afscherming, waarover Ellin spreekt. Zijn die alweer over? Of zijn ze er eigenlijk nooit geweest? Ellin meldt niet dat slechts vier procent van de Amerikaanse bevolking in zo'n gated community leeft. Die selectieve zwijgzaamheid is begrijpelijk: als de oude trend weinig voorstelde, is er ook geen reden voor een nieuw boek.

    • J. Schilder