Cavendish

Rond moederdag vindt traditiegetrouw de Cavendish Calcutta plaats. Dit evenement speelt zich sinds een jaar of negen af in Las Vegas en heeft de reputatie van het best betaalde bridgetoernooi (vorige week een miljoen dollar). De Cavendish viertallen was een prooi voor team Welland en in de paren (het hoofdtoernooi) trokken de Italianen Andrea Buratti en Massimo Lanzarotti aan het langste eind. Bob Hamman vormde een partnership met Zia Mahmood. Het paar was in de veiling, voorafgaande aan het parentoernooi, goed voor 39.000 dollar. Het duurst waren overigens Norberto Bocchi en Giorgio Duboin met 58.000 dollar, maar dat ter zijde. Op onderstaand spel maakte Hamman zijn partner een groot compliment:

Z/Allen

♠ A 10 9 5

♡ -

♦ H B 6 3

♣ V 10 9 7 5

♠ H 8 7 2

♠ 6 4

♡ A V 6 2

♡ H B 9 7 5 4 3

♦ 10 9 5 4

♦ 2

♣ H

♣- 4 3 2

♠ V B 3

♡ 10 8

♦ A V 8 7

♣ A B 8 6

Een slem in de lage kleuren zit er in voor NZ. In de praktijk bleek dat door niemand te zijn bereikt. Wel kwamen veel NZ paren in 4♠, in de 4-3 fit. Met goede verdediging (hartenstart) is dat een gecompliceerde aangelegenheid met kansen voor af- en tegenspel. Op de scorestaat viel dan ook af te lezen dat 4♠ soms was gemaakt en soms was down gegaan. Tegen Bob Hammans 4♠ startte oost met zijn singleton ruiten. Hamman won de heer, speelde ♣V voor, zag oost met een kleintje bekennen en liet toen het aas bijspelen. De rest was kinderspel voor de voormalige nummer een van de wereld, die met dertien slagen eindigde. Waarom zag Hamman af van de klaverensnit, toch theoretisch de beste speelwijze? Hij bracht de befaamde Bols Tip van zijn partner (Zia) in de praktijk: als ze niet dekken, hebben ze hem niet. De prijs voor de meest bizarre score op het spel ging naar Gunnar Hallberg en Charles Wigoder. Deze robberaars uit Londen bereikten 4♡. In NZ wel te verstaan, als resultaat van een onbegrepen splinterbod.

Nederlanders waren dit jaar niet te bekennen in de Cavendish. Die waren er wel aan de Franse zuidkust waar de Rotterdammer Willem van Eijck een topprestatie leverde door met zijn Engelse partner Brian Jackson als tweede te finishen in het populaire parentoernooi van Juan-les-Pins.

    • Jan van Cleeff