Amerikaan met Manchester United ervandoor

De uiteindelijke beslissing over de vraag wie de eigenaar zou worden van de Britse voetbalclub Manchester United lag altijd al in handen van de twee grootste aandeelhouders, de Ierse paardenmiljonairs John Magnier en JP McManus. Naar buiten toe werd nooit precies duidelijk wat deze ondernemers beoogden. Maar de Amerikaanse sportmagnaat Malcolm Glazer en zijn handlangers wisten dat de Ieren hun belang gewoon snel en schoon wilden verkopen, zonder te hoeven wachten op een formeel bod. En na maanden van gepaste zorgvuldigheid van Glazers bankiers is dat ook wat ze kregen.

Samen met Harry Dobsons belang van 6,5 procent, dat Glazer ook heeft gekocht, bezit hij nu 66 procent van de aandelen. Hij zal waarschijnlijk minimaal 75 procent willen hebben, omdat hem dat in staat zal stellen de winst van de club te consolideren met het oog op belastingverplichtingen. Aandelenaankopen op de open markt moeten hem snel op dat percentage kunnen brengen. Als dat eenmaal achter de rug is, kan Glazer de rest van de aandelen verwerven via een systeem van schikkingen en uitoefening van zijn macht als grootaandeelhouder.

    • John Paul Rathbone