Weer een brochure

En weer valt er een samenvatting van de Europese Grondwet in de bus. De tekst die morgen wordt verspreid, zal dezelfde zijn als in de brochure die 23 april huis-aan-huis werd bezorgd. Maar deze keer zal de samenvatting gevangen zijn in een vouwkrant. Wettelijk moet er in de twee weken voorafgaand aan het referendum een samenvatting worden verstrekt. De onafhankelijke Referendumcommissie die de samenvatting maakte, vond dit te laat en verstuurde daarom in april de brochure.

Het zekere voor het onzekere wordt genomen om ervoor te zorgen dat iedereen die op 1 juni in Nederland mag deelnemen aan het referendum over de Europese Grondwet, de tekst ervan – al dan niet in samenvatting – onder ogen krijgt. Dat heeft inmiddels bijna 3 miljoen euro gekost. De Grondwetkrant kostte inclusief advertentiecampagne 2,3 miljoen euro, de samenvattende brochure van de Referendumcommissie 360.000 euro en de vouwkrant die nu wordt bezorgd 240.000 euro.