Toeristen onzeker over oplossing Onur

Voor circa duizend vakantiegangers die morgen vanuit Turkije met Onur Air zouden terugvliegen naar Nederland is nog geen vervangende vlucht gevonden. Ze zijn de dupe van het vliegverbod dat de Turks prijsvechter gisteren kreeg opgelegd. ,,Als gevolg van een reeks van incidenten in de afgelopen tijd'' mag de luchtvaartmaatschappij van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) een maand lang niet landen in Nederland. Ook Duitsland deed Onur Air ,,om veiligheidsmaatregelen'' gisteren in de ban. Onur Air zou dit jaar ongeveer de helft van de 900.000 Nederlandse chartertoeristen naar Turkije vervoeren.

Volgens Esat Aksak, algemeen manager van Onur Air in Nederland, zouden er de komende dagen tussen de 8.000 en 9.000 Nederlandse vakantiegangers met Onur Air terugvliegen vanuit verschillende bestemmingen in Turkije. Nog eens 5.500 anderen zouden vanuit Nederland naar Turkije vliegen. ,,Voor vandaag hebben we alle passagiers kunnen omboeken naar andere maatschappijen'', verklaarde hij vanmorgen. De grootste Turkije-specialist Corendon, bevestigd dat voor vandaag en zondag de vluchten van en naar Turkije met Onur Air zijn omgeboekt, ,,Maar voor morgen heb ik nog geen plaats gevonden voor 800 tot 900 passagiers die via ons hebben geboekt', aldus Atilay Uslu , directeur vliegreizen van Corendon. Touroperator OAD heeft alle passagiers die tot en met Pinksteren met Onur Air op vakantie naar Turkije zouden gaan of moeten terugvliegen (600) inmiddels omgeboekt. OAD vliegt nu onder meer met Martinair, Transavia en KLM.

Het vliegverbod voor Nederland geldt vooralsnog tot 12 juni. In de tussentijd moet de maatschappij ,,aantonen structurele verbeteringen te hebben doorgevoerd om de veiligheid te garanderen'', aldus de IVW. Algemene directeur Aksak verklaarde vanmorgen ,,niet uit te sluiten'' dat Onur Air juridische stappen onderneemt tegen het landingsverbod van de IVW. Verder wil Onur Air de vluchten vanuit België uitbreiden. Nederlandse passagiers worden daar met de bus van en naar toegebracht, aldus Aksak. Zowel Corendon als OAD zei vanmorgen een dergelijke oplossing voor `hun' vakantiegangers af te wijzen. ,,We hebben voorlopig afscheid genomen van Onur Air'', aldus een woordvoerder van OAD-reizen.