Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Precies vijf jaar na de vuurwerkramp in Enschede wil de bevolking het verleden vergeten. Aan het woord komen Gerard Driehuis, voormalig hoofdredacteur van dagblad Tubantia, brandweerman Aad Groos en oud-cameraman Danny de Vries. Verder de tentoonstelling Living under constant threat van negen fotografen die het geweld tegen vrouwen in verschillende landen hebben vastgelegd. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor de bezuinigingen in de Nederlandse gevangenissen waar gedetineerden vaak en te lang op hun cel moeten zitten. Verder een gesprek met de eerste winnares van het Eurovisie Songfestival in 1956, de 82-jarige Duitse Lys Assia. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Discussie over opgestapte politici naar aanleiding van het vertrek van de Amsterdamse wethouder van Financiën Huffnagel met onder anderen ex-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper, VVD'er Frank de Grave en Groenlinks-fractievoorzitter Femke Halsema. Ned.3, 22.20-23.05u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gasten: de 70-jarige jazzdrummer John Engels en zangeres Jacqueline Govaert. Ned.3, 19.20-19.55u.

Nieuwslicht. Visies over de examentijd, nachten doorstuderen of goed slapen, de vraag of acupunctuur echt helpt en of hersenen van homo's anders zijn dan die van hetero's. Ned.3, 21.15-22.00u.

Tv show. Gesprekken met de 55-jarige acteur en Tibet-activist Richard Gere en met acteur Wik Jongsma over zijn rol in Goede Tijden Slechte Tijden die hij al 15 jaar speelt en de ziekte die hem al jarenlang achtervolgt. Ned.2, 21.30-22.30u.

SPORT

Voetbal en darts. Live verslagen van de mogelijke ontknoping in de Eerste Divisie tussen Heracles en Sparta en het internationaal dartstoernooi in Utrecht. Sparta moet winnen om uitzicht te houden op het kampioenschap. Bij winst van Heracles kan de Almelose ploeg de kampioensschaal in ontvangst nemen. SBS6, 19.55-23.10u.

FILM

.La nuit fantastique (Marcel L'Herbier, 1942, Frankrijk). Innemende fantastische tragikomedie van vooral als avant-garde-filmer van de jaren twintig bekend geworden L'Herbier. Parijse nachtwaker wordt gewekt door het meisje uit zijn dromen en beleeft met haar al dan niet gedroomde avonturen. TV5, 18.30-20.00u.

Star Wars: Episode II- The Attack of the Clones (George Lucas, 2002, VS). Na The Phantom of Menace het tweede deel van de nieuwe trilogie waarin verteld wordt wat vooraf ging aan de fameuze eerste Star Wars-trilogie. Anakin Skywalker (Hayden Christensen), de latere vader van Luke, is nu negentien en leert de romantiek kennen. In de computer vervaardigde spektakelscènes worden gepaard aan bordkartonnen drama en het avontuur is verworden tot een cursus pompeuze mythologie. Yorin, 20.30-23.20u.

Desperate Measures (Barbet Schroeder, 1998, VS). Actiefilm exploiteert een moreel mijnenveld: politieman Andy Garcia heeft de meervoudige moordenaar Michael Keaton nodig als beenmergdonor voor zijn doodzieke zoontje. Net5, 22.20-0.10u.

Germinal (Claude Berri, 1995, Frankrijk). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.45-2.20u.

.O outro lado da rua (Marcos Bernstein, 2004, Brazilië/Fr). Hoofdrolspeelster uit Central do Brasil (Fernanda Montenegro) excelleert als oudere, eenzame, alleenstaande vrouw die iets moois begint met de overbuurman die zij van moord verdenkt. Ned.3, 0.05-1.40u.

RADIO

Kunststof. Auteur en biograaf Frédéric Bastet praat over Louis Couperus, de P.C. Hooftprijs en zijn laatste boek De grote wandeling. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer besprekingen van de film Le Conseguenze dell'amore van cineast Paolo Sorrentino en de roman De zuster-man van de Fransman Patrick Lapeyre. In het laatste uur schilder Jacob Kuijper (1919) over zijn tentoonstelling De Varikse landschappen. 747AM, 20.02-23.00u.

4FM. Gesprek met directeur van het North Sea Jazz Festival, Theo van der Hoek, over de verhuizing van het festival naar Rotterdam. Radio 4, 23.00-24.00u.

Casa luna. Theaterregisseur Peter Sonneveld praat zijn voorstelling Struisvogels op de Coolsingel waarin aandacht voor het bombardement op Rotterdam, 65 jaar geleden. Radio 1, 0.04-0.45u.