Soutendijk als Juliana op toneel

Renée Soutendijk speelt volgend voorjaar de rol van koningin Juliana in een nieuw toneelstuk over de invloed die de gebedsgenezeres Greet Hofmans in 1956 uitoefende op paleis Soestdijk. Juliana, een koningsdrama wordt geschreven en geregisseerd door Ger Thijs, die zelf ook meespeelt: als de KVP-politicus L.J.M. Beel, toenmalig adviseur en vertrouweling van Juliana.

Renée Soutendijk, die zelden op het toneel staat, neemt de plaats in van Monique van de Ven wier naam in een eerder stadium werd genoemd. Jaap Spijkers speelt de rol van prins Bernard, waarvoor aanvankelijk Hans Kesting was gevraagd, en Marisa van Eyle is Greet Hofmans. De vier personages zijn door Thijs in ,,een soort voorgeborchte van de hemel'' geplaatst, waarin ze terugkijken op de constitutionele crisis die destijds op Soestdijk gaande was.

Tegelijkertijd gaat toneelgroep De Kern begin volgend jaar op tournee met het stuk Juliana's derde weg van Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege, die ook de rol van de koningin speelt. De Hofmans-rol gaat naar Diana Dobbelman. Het stuk gaat het over de conferenties over milieu, armoede en ontwapening die Juliana in de jaren vijftig organiseerde op het jachtslot Het Oude Loo – totdat de Hofmans-affaire daaraan een eind maakte.

    • Henk van Gelder