Rustpauze voor ezels

Een uur lunchpauze. De 228 ezels in de Britse Blackpool hebben vanaf nu elke dag recht op een uur pauze om uit te rusten. Dit hebben inspecteurs van de Britse bladplaats officieel besloten, zo meldt vandaag de Britse krant The Times.

Rust hebben de ezels ook wel nodig, zij werken hard: de dieren dragen de hele zomer tienduizenden kinderen op hun rug over het strand van de badplaats voor ritjes van elk 2 pond (2,90 euro). De werkdag is lang, van tien uur in de ochtend tot zeven uur 's avonds. Volgens de regels van de gemeente hebben werknemers met een dergelijke werkweek recht op een uur pauze.

Behalve een uur rust krijgen de dieren ook elke vrijdag vrij. Wel worden ze dan op hun hoeven, tanden, oren en vacht gecontroleerd. Verder krijgen ze elk jaar een volledige medische controle. Als de dieren niet in orde zijn, verliest hun eigenaar de vergunning om op het strand te werken. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de dieren gelukkig en gezond zijn en blijven, aldus de krant. Inspecteurs gaan op pad om te controleren of de ezels niet te veel uren draaien, en om dit goed te doen komen er speciale ezelinspecteurs.

De ezels in Blackpool doen al meer dan honderd jaar dienst in de badplaats, sinds de Victoriaanse periode in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ezels werden oorspronkelijk naar Groot-Brittannië gehaald om te helpen bij het zware werk in de kolenmijnen. Er werken nog 850 ezels in het hele land.