Route naar 300 keer miljonair

Drie jaar geleden pionierden ze nog met de ontwikkeling van navigatieapparatuur voor in de auto en had hun bedrijf een jaaromzet van drie miljoen euro. Over veertien dagen zijn de vier aandeelhouders van het Amsterdamse softwarebedrijf Tom Tom naar verwachting ieder driehonderd keer miljonair.

Het tweede Nederlandse succesverhaal na het uiteenspatten van de internetzeepbel lijkt in de maak. In november werd de veilingsite Marktplaats.nl voor 225 miljoen euro gekocht door de Amerikaanse branchegenoot Ebay. Vanmorgen maakte Tom Tom bekend op 27 mei naar de beurs te gaan. Naar verwachting zal het bedrijf daarna tussen de 1,5 en 2 miljard euro waard zijn.

De beursgang maakt de huidige vier aandeelhouders van Tom Tom zeer vermogend. Oprichter en algemeen directeur Harold Goddijn (45 jaar), zijn vrouw Corinne Goddijn-Vigreux (40), `chief development director' Pieter Geelen (41) en `chief technical officer' Peter-Frans Pauwels (39) verkopen een kwart van hun aandelen. Bij de laagste verwachte uitgiftekoers levert die verkoop ieder van hen een bedrag van 73 miljoen euro op. Na de beursgang bezitten zij ieder nog een pakket aandelen dat een verwachte waarde heeft tussen de 273 en 368 miljoen euro.

Dat directeur Goddijn binnenkort bij de rijkste vijftig Nederlanders in de Quote 500 zal staan, noemt hij ,,een vervelend aspect van de beursgang''. Maar dat hij en zijn vrouw binnenkort ieder zeker 73 miljoen op hun rekening krijgen bijgeschreven noemt Goddijn ,,hartstikke leuk''. ,,We hebben er jarenlang hard voor gewerkt. Ik ben in 2001 begonnen tegen een bescheiden salaris. Ik geloof niet dat ik m'n levensstijl erg ga aanpassen. We zullen met z'n allen een biertje drinken als het goed is afgelopen.''

beursgang: pagina 15

    • Arjen Ribbens
    • Philip de Witt Wijnen