Rel op Antillen over `slim kolonialisme'

De spanningen in het Antilliaanse kabinet zijn onverhoeds hoog opgelopen, na uitspraken van vice-premier Errol Cova (PLKP) dat de Antillen zo snel mogelijk af moeten zien te komen van het ,,intelligente Nederlandse kolonialisme''.

Premier Etienne Ys (PAR) heeft aangekondigd dat hij maandag tijdens een coalitieberaad het vertrouwen in de vakbondspartij PLKP zal opzeggen. Als de andere coalitiepartners Ys hierin onvoldoende steunen, stapt de PAR volgens Ys zelf uit de regering. Dat zal leiden tot de val van het Antilliaanse kabinet.

Cova deed zijn uitspraken tijdens een politieke bijeenkomst in Venezuela afgelopen weekeinde. Hij was daar op uitnodiging van de MVR, de partij van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Ook de onstreden FOL-partijleider Anthony Godett was aanwezig.

Tijdens het bezoek toonde Cova een grote sympathie voor de politieke opvattingen van president Chávez. Hij noemde diens aanpak een ,,glorieus proces'' ter bestrijding van het neoliberale gedachtegoed. ,,Niet alleen in uw land, maar ook wereldwijd.'' Vervolgens verwierp hij het ,,intelligente Nederlandse kolonialisme'' op de Antillen, waar zo snel mogelijk een eind aan moet komen.

Een dag na Cova's toespraak werd Curaçao in de Venezolaanse kranten begroet als de nieuwste bondgenoot in de strijd tegen de Verenigde Staten. De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Venezuela, de op vier na grootste olieproducent ter wereld, zijn de afgelopen maanden danig verslechterd. Zo meent Chávez dat president Bush hem uit de weg probeert te ruimen. Bush is op zijn beurt niet blij met de linkse ideologie van de Venezolaanse president en sprak de Russische president Poetin onlangs aan op de verkoop van wapens aan Venezuela.