Ramsj

Peter Matthiessen: End of the earth. Voyages to Antarctica. Gebonden, National Geographic 2003, 242 blz. van €30,95 voor €8,95. The American Book Center Amsterdam (020–6255537)

In 1998 en 1999 maakte de befaamde Amerikaanse natuurkenner, milieu-activist en schrijver Peter Matthiessen twee zeereizen naar Antarctica, de eerste vanuit Zuid-Amerika naar King George Eiland en de Palmer Archipel, de tweede vanuit Tasmanië naar de Ross Zee. Fraaie beschrijvingen van het `White continent', met een hoofdrol voor de vele soorten pinguïns, zeehonden, walvissen en albatrossen die het gebied en de aangrenzende wateren bewonen. Bij De Slegte is te vinden: Poolvrouwen van Sue en Victoria Riches, het verhaal van een moeder en een dochter die deel uitmaakten van een geheel uit vrouwen bestaande expeditie die in 1998 naar de noordpool trok. Van €13,50 voor €4,50.

Paul Witteman & Maarten Evenblij: Een geweldige tijd! De onvoorstelbare invloed van de wetenschap op ons leven. Paperback, Balans 2001, 136 blz. van €14,75 voor €5,50. De Slegte

Boek dat gebaseerd is op de (destijds) succesvolle televisieserie van de Vara. Aan het woord komt een aantal wetenschappelijke onderzoekers die voorspellingen mogen doen over belangrijke doorbraken op hun vakgebied en de gevolgen daarvan. Zo voorspelt Ton Logtenberg – hoogleraar immuno-biotechnologie – dat de gemiddelde leeftijd van de mens zal oplopen naar de honderd, denkt de moleculair geneticus Christine van Broeckhoven dat de oplossing voor de ziekte van Alzheimer voor het grijpen ligt, en gelooft de informaticus Jaap van den Herik dat op middellange termijn ministers vervangen kunnen worden door computers. Onderhoudend boekje, wat ook geldt voor De kunstmatige mens. Hoe machines ons veranderen van Rodney Brooks, de `Einstein van de robottechnologie', aldus de flaptekst. Ook bij De Slegte, van €24,90 voor €8,99.

Jonathan Steinberg: Fountain pens. Their history and art. Gebonden, Universe 2002, 128 blz. van €36,– voor €17,–. Roelants Nijmegen (024–3221734)

Prachtig geïllustreerd boek over de geschiedenis en de techniek van de vulpen: vanaf de introductie van de eerste vulsystemen in pennen omstreeks 1800, de eerste echte vulpen van Waterman uit 1880, de hoogtijdagen tussen 1900 en 1930 van merken als Montblanc, Parker, Sheaffer en Swan, de neergang na de Tweede Wereldoorlog en de recente, nog wat aarzelende comeback via zogeheten `Flagship limited editions' van klassiek uitgevoerde modellen. Met liefde geschreven (en met een even grote haat tegen de balpen!).

Anne Odom (ed.): A taste for splendor. Russian imperial and European treasures from the Hillwood Museum. Paperback, Art Services International 1998, 339 blz. van €39,95 voor €18,95. Nayler & Co Den Haag (070–3605454)

Catalogus van de kunstcollectie van het Hillwood Museum, een collectie die voor het overgrote deel bijeen werd gebracht door de New-Yorkse zakenvrouw Marjorie Merriweather Post (1887-1973). Vooral in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw sloeg ze haar slag, toen Stalin zijn eerste Vijfjarenplan wilde financieren met de verkoop van `the foulest type of bourgeois luxury', en honderden (kroon)juwelen, schilderijen, meubelstukken en klokken in het westen liet veilen.

Stephanie Barron (ed.): German expressionism. Art and society 1909-1923. Gebonden, Thames and Hudson 1997, 398 blz. van €54,– voor €29,95. Roelants Nijmegen

Kirchner, Pechstein, Heckel, Kandinsky, Nolde, Marc, Jawlensky en nog vele andere Duitse expressionisten komen aan bod in deze catalogus, die zich vooral onderscheidt door de uitstekende en gevarieerde essays. Niet alleen aandacht voor de beeldende kunst, maar ook voor de expressionistische architectuur, poëzie, film en muziek. Boek sluit af met korte biografietjes van de belangrijkste kunstenaars en een uitvoerige bibliografie. Kirchner, Heckel en Nolde komen ook ter sprake in Expressionismus und Wahnsinn van Herwig Guratzsch, een boek over de waardering die de expressionisten hadden voor de tekeningen en schilderijen van geesteszieken (`So ganz merkwürdig rein und schön', zoals Nolde zei). Eveneens bij Roelants, van €33,– voor €13,–

Martin Amis: Yellow dog. Gebonden, Jonathan Cape 2003, 340 blz. van €30,60 voor €8,–. Het Martyrium Amsterdam

`Yellow dog raakt het hart van Engeland. Het hedendaagse Engeland: grof, sarcastisch, cynisch – gedomineerd door een pathologische angst voor oprechtheid, gecompenseerd door een pseudo-Amerikaanse directheid,' aldus Bas Heijne in deze krant over de negende roman van Amis, die hij voorts omschrijft als `een bijtende satire en een van zijn (Amis') beste romans'. Ook bij Het Martyrium: The piano tuner, het debuut van de Amerikaanse schrijver Daniel Mason, dat zich afspeelt in 1866 in het Brits-koloniale Birma (van €31,47 voor €7,–), en Elizabeth Costello van J.M. Coetzee, waarin de Zuid-Afrikaanse schrijver, al moraliserend, in de huid kruipt van zijn hoofdpersoon, een Australische schrijfster die zich inzet voor de rechten van dieren. Van €29,77 voor €7,–. Het laatste boek is ook bij The American Book Center te vinden.

    • Henk Lagerwaard