`Problemen door verrekening verlies'

Het kabinet gaat de berekening van de fiscale winst van internationaal opererende bedrijven veranderen. Deze verandering, die een onderdeel is van de modernisering van de vennootschapsbelasting, kan beursfondsen zo in het nauw brengen dat zij een winstwaarschuwing af moeten geven. Dat stelt fiscalist Marnix van Rij van het advieskantoor Ernst & Young in Den Haag.

In de nota `Werken aan winst' kondigde staatssecretaris Wijn (Financiën) eind april een modernisering van de vennootschapsbelasting aan. Hij verlaagt het tarief (tot 26,9 procent in 2008) met aanscherpingen van de regels, onder andere over de manier waarop een multinational belasting betaalt over zijn winsten en verliezen.

Een concern kan nu verliezen op activiteiten in een buitenlands filiaal in Nederland opvoeren als een fiscale kostenpost. Onder de huidige regels hoeft het concern dan over minder winst belasting te betalen. Zo levert de verliesverrekening meteen contant geld op. Als een filiaal in een ander land wèl winst maakt mag het bedrijf nu daarover belasting betalen volgens de de daar geldende tarieven. Omdat de Nederlandse tarieven nogal hoog zijn, levert dat vaak een besparing op.

Wijn wil niet langer buitenlandse verliezen compenseren terwijl buitenlandse winsten aan zijn neus voorbij gaan. Vanaf 1 januari 2007 moeten alle buitenlandse verliezen en winsten worden samengenomen voordat een eventueel verlies in Nederland als fiscale kostenpost wordt verrekend. Aangezien multinationals nieuwe activiteiten met die verrekening financieren, voorziet Van Rij financieringsproblemen en mogelijk zelfs winstwaarschuwingen als de wet zonder overgangsmaatregel wordt veranderd.

fiscale zaken: pagina 12

    • Aertjan Grotenhuis