Politie zet foto's van 500 hooligans online

De Rotterdamse politie zet foto's op internet van 500 relschoppers bij de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax van 17 april. Voor en na die wedstrijd raakten supporters slaags met elkaar en de politie, met onder meer twee vernielde treinstellen en tien gewonden, onder wie zeven agenten, tot gevolg.

De foto's op internet zijn stilgezette beelden van video-opnamen tijdens de rellen, die door een speciaal videoteam zijn gemaakt. Door vijftig uur beeldmateriaal te bestuderen, heeft de Rotterdamse politie 250 relschoppers in beeld kunnen brengen. Beelden van 250 `meelopers' zijn nog in de maak, aldus korpschef Meijboom. Ook die zullen op internet komen.

De politie heeft bij de rellen 43 mensen opgepakt. Later liep dit aantal op tot 47. Onder hen iemand die zichzelf meldde, nadat de politie had gedreigd beelden van hem te zullen vertonen in het tv-programma Opsporing verzocht. De man had een vuurpijl afgeschoten en daarmee iemand ernstig verwond.

Ook voor het vertonen van de internetfoto's wil de Rotterdamse politie gebruik maken van Opsporing verzocht. Bedoeling is op 23 mei in dit programma een aantal van de 500 foto's te tonen. Een paar dagen later zullen ze integraal op internet worden gepubliceerd. De politie verwacht dat meteen na het tv-programma veel relschoppers zich bij de politie zullen melden, om publicatie van hun foto op internet te voorkomen.

Korpschef Meijboom van de Rotterdamse politie onderstreepte gisteren bij het bekendmaken van de onorthodoxe maatregel het ,,buitenproportionele'' karakter van de voetbalrellen van 17 april – nog niet eerder was een combinatie van vervoer per trein en bezoek aan een wedstrijd zo uit de hand gelopen. Voor het vandalisme in de treinstellen is overigens nog niemand aangehouden.