Pas verschenen

Clark Accord: Shirley in Allochtonië. Vassallucci, 224 blz. €14,95

Bundeling van de columns uit Het Parool van schrijver Clark Accord (1961), auteur van De koningin van Paramaribo (1999), waarin hij al dan niet via zijn Surinaamse nicht Shirley commentaar geeft op de Nederlandse samenleving.

René Appel: Loverboy. Prometheus, 298 blz. €16,95

Thriller van René Appel waarin een schrijfster van misdaadromans haar fantasie verstrengelt met de werkelijkheid. Voor de maand van het spannende boek 2005 schreef Appel het geschenkboek Als broer en zus dat in juni weggegeven wordt bij aankoop van ten minste €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Troy Blacklaws: Jongen uit de Karoo (Karoo Boy). Vert. Ankie Blommesteijn, Ambo, 212 blz. €19,95

Door een afschuwelijk ongeluk verandert de wereld van een jongen totaal. Het gezin valt uiteen en samen met zijn moeder vertrekt hij van een kuststad naar het platteland. Karoo Boy, de eerste roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver Troy Blacklaws, `is een met vaart verteld verhaal dat een fraai, dragelijk somber beeld schetst van een blanke jongen in de jaren zeventig in Zuid-Afrika' (Toef Jaeger in Boeken, 21.01.05).

Nâzim Hikmet: Het epos van sjeik Bedreddin, zoon van de kadi te Simavne (Simavne kadisi oglu seyh Bedreddin destani). Vert. Sytske Sötemann, Douane, 46 blz. €10,–

Autobiografische raamvertelling van de Turkse vrijheidsdichter Nâzim Hikmet (1902-1963) die in een gevangenisdroom Sjeik Bedreddin (1365-1420), strijder tegen de Osmaanse sultan, ontmoet.

Anja Sicking: De stomme zonde. Contact, 174 blz. €16,90

Om in haar onderhoud te voorzien vertrekt een vrouw, van gegoede komaf maar zonder familiekapitaal, naar Amsterdam waar ze als dienstbode in betrekking gaat bij een uitgever van bladmuziek. Historische roman van Anja Sicking (1965) over liefde in het verborgene, in het Amsterdam van de achttiende eeuw. Sicking debuteerde in 2000 met Keuriskwartet, bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs.

J. J. Voskuil: Buiten schot. Voettochten 1974-1982. G.A. van Oorschot, 350 blz. €19,50

Tweede deel van de uiteindelijk drie delen van `de Voettochten' van J.J. Voskuil. Vorig jaar verscheen het eerste deel. `De fans van Het Bureau zullen ook dit willen oppeuzelen, voor zover zij de droge beschrijvingen van landschappen, ontmoetingen, logies, eten, echtelijke ruzies en ander ongemak met de ogen van de fictielezer blijven bekijken. Hoewel Voskuil zich niet verschuilt achter zijn alter ego Maarten Koning en zijn vrouw niet Nicolien heet maar gewoon L. (van Lousje), blijf ik beiden als romanfiguren zien. En dan is het genieten' (Elsbeth Etty in Boeken, 12.03.04).