Opnieuw doden bij protesten tegen VS

In Afghanistan zijn gisteren opnieuw doden gevallen tijdens ongeregeldheden bij demonstraties tegen de Verenigde Staten. De demonstranten protesteerden tegen veronderstelde belediging van de islam door Amerikaanse ondervragers van terreurverdachten op Guantánomo Bay.

In de Oost-Afghaanse stad Jalalabad werden drie demonstranten doodgeschoten. Een dag eerder kwamen daar al vier mensen om het leven door politiekogels. Elders in Afghanistan, in de stad Chak, werd een scholier gedood toen de politie het vuur opende op demonstranten.

Ook voor vandaag, de islamitische gebedsdag, zijn anti-Amerikaanse demonstraties aangekondigd in Afghanistan én in buurland Pakistan, waar fundamentalistische leiders hebben opgeroepen tot protest.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, deed gisteren een poging om de gemoederen in de islamitische landen te bedaren, door te verklaren dat de Verenigde Staten minachting voor de koran nooit zullen toleren.

De ophef is ontstaan door één zin in een klein stukje in het weekblad Newsweek waarin staat dat bronnen het blad hebben verteld dat ,,ondervragers, in een poging om (terreur-)verdachten onder druk te zetten, korans op toiletten hebben neergezet, en in ten minste één geval het heilige boek hebben doorgetrokken''.

,,We hebben van onze moslimvrienden in de hele wereld over hun bezorgdheid vernomen. We begrijpen dat en we delen hun ongerustheid'', zei Rice gisteren. ,,Ik wil me rechtstreeks richten tot moslims in Amerika en in de hele wereld. Minachting voor de heilige koran wordt niet, werd nooit en zal nooit worden getolereerd door de VS. Minachting voor de heilige koran is een gruwel voor ons allen.''

Minister Rice vroeg ,,onze vrienden in de wereld'' ook het aanstichten van geweld door degenen die ,,een valse voorstelling geven van onze bedoelingen'' af te wijzen. Ook in Afghanistan zeggen sommige autoriteiten dat het anti-Amerikaanse sentiment wordt opgejaagd door militante groeperingen, zoals de Talibaan.

Gisteren werd in tien provincies gedemonstreerd. In Jalalabad werden onder meer kantoren van de VN vernield en geplunderd.