Onderzoek naar opstand Deutsche Börse

De toezichthouder op de financiële sector in Duitsland, de BaFin, onderzoekt of aandeelhouders van Deutsche Börse hebben samengespannen tegen het bestuur van de beurs.

Het Britse hedge fund TCI zou met andere speculatieve beleggingsfondsen gezamenlijk actie hebben gevoerd tegen topman Werner Seifert en president-commissaris Rolf Breuer.

BaFin meldde gisteren dat wordt nagegaan of deze beleggers tezamen meer dan 30 procent van Deutsche Börse bezitten. Mochten dat het geval zijn en blijkt dat ze hebben samengespannen, dan zijn de betrokken fondsen volgens de Duitse wet verplicht een bod uit te brengen op de rest van de aandelen van Deutsche Börse. Slagen zij daar niet in, dan kan BaFin hun het stemrecht ontnemen.

De beleggingsfondsen, zogeheten hedge funds, hebben eerder een overnamepoging door Deutsche Börse van de Londense beursexploitant LSE gedwarsboomd. Zij vonden de prijs die het Duitse beursbestuur bood te hoog en meenden dat de beurs beter eigen aandelen kon inkopen. De Duitse beurs heeft zelf ook een notering en is daarmee de grootste beursgenoteerde beurs ter wereld. Onder druk van de opstandige aandeelhouders werd Seifert maandag gedwongen op te stappen, terwijl Breuer eind dit jaar weg zal gaan.

Gisteren meldde de Financial Times dat Seifert kan rekenen op een ontslagvergoeding van in totaal 10 miljoen euro, wat een woordvoerder van de beurs wilde bevestigen noch ontkennen. Breuer heeft intussen teruggeslagen naar de hedge funds en wetgeving bepleit om hun macht in te perken. Ook Duitse politici hebben deze week kritiek op de Angelsaksische investeerders geuit die de opstand in Frankfurt ontketend hebben, zij eisen transparatie. Minister Clement van Economische Zaken (SPD) wil dat hun activiteiten in ,,Duitsland, Europa en de wereld onder de microscoop'' worden gelegd. En bondskanselier SchRÖder wil een debat over ethisch ondernemen. Vorige maand beschuldigde de voorzitter van de SPD de fondsen er van dat ze AG Deutschland als sprinkhanen kaalvreten.

Chris Hohn, managing partner van TCI, een van de hedge funds die oppositie tegen de top van Deutsche Börse voerden, ontkent vandaag tegen The Wall Street Journal dat er van samenspanning door aandeelhouders sprake is geweest. TCI, gevestigd in Londen, heeft een belang van 8 procent in de beurs. Een hedge fund in New York verdedigde Hohn en vindt dat hij een standbeeld verdient voor het feit dat ,,deze jongens anderhalf miljard euro aan waarde hebben gecreëerd en de juiste koers

hebben aangegeven en voor het

kapitalisme in Duitsland een nieuwe standaard hebben ontwikkeld''.

De voorzitter van de SEC, de Amerikaanse financiële toezichthouder, heeft gisteren gewaarschuwd dat het streven van hedge funds naar meer dan gemiddelde marktwinsten op een ,,ramp'' kan uitlopen. Hedge funds beschikken wereldwijd over 1.000 miljard dollar aan fondsen, veelal afkomstig van zakenbanken, verzekeraars en andere beleggingsinstellingen tot aan conservatieve pensioenfondsen toe.

Deze week berichtte de Financial Times dat sommige hedge funds mogelijkerwijs grote verliezen hebben geleden in de complexe handel op de derivatenmarkt. Daarbij zou het met name gaan om beleggingen in obligaties van de Amerikaanse autoconcerns General Motors en Ford sinds ratingbureau Standard & Poor's beide concerns heeft `afgewaardeerd' tot `junkstatus'.