Nee-kamp vindt geen voorstanders

Een cameraploeg en twee fotografen cirkelen rond vier panelleden in de oude zaal van het Amsterdamse Dijktheater. Gisteren organiseerde Piet van der Lende een discussiemiddag met als thema de Europese Grondwet en armoede. Hij is voorzitter van de Bijstandbond en medewerker van Euromarsen, een Europese beweging die strijdt voor sociale rechten.

Op de tribune zit ongeveer tien man, voor de helft vaste klanten van de organisatie. De rest is van de pers. Zo is er een delegatie aanwezig van de Noorse krant Dagens Naeringsliv en van de Deutsche Welle. De sprekers zijn afkomstig uit de `nee'-hoek. Annie van den Bos van European Anti Poverty Network ziet de Grondwet ,,als voertuig van de machtigen''. Paul Kapteyn, voorzitter van de Vereniging Democratisch Europa noemt de Europese Unie een ,,neoliberaal schuitje''. Panellid Jan Mutter van Euromarsen hoeft het publiek niet te overtuigen `nee' te stemmen.

Willem Bos van Comité Grondwet Nee is teleurgesteld dat een discussie niet op gang komt. Bij vorige bijeenkomsten waar hij was kwam ook weinig volk opdagen.

Hij heeft moeite voorstanders te vinden die willen debatteren. Voor sommige bijeenkomsten heeft hij nu tien uitnodigingen uitstaan. Hij wil eindelijk de confrontatie aangaan met de ,,laffe'' politici. ,,Er wordt geen echte campagne gevoerd. Behalve Nicolaï ben ik nog niemand tegengekomen.''