Minister Suriname stapt op

Twee weken voor de verkiezingen in Suriname heeft minister Balesar van Openbare Werken zijn functie moeten neerleggen. De bewindsman werd door president Venetiaan op non-actief gesteld omdat hij verwikkeld is geraakt in een omvangrijk corruptieschandaal op zijn departement.

De afgelopen weken was de druk op Balesar steeds groter geworden. Na een onderzoek van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) hield de politie vorige week al drie ambtenaren aan, onder wie een onderdirecteur en het hoofd van de financiële afdeling. Inmiddels zou er zo veel belastend materiaal tegen de minister zelf zijn verzameld dat zijn positie onhoudbaar is gewoorden. Balesar zelf ontkent betrokkenheid bij corruptieve handelingen.

De kwestie, die onder meer draait om fictieve aanbestedingen, speelt een belangrijke rol in de lopende campagne voor de Assembleeverkiezingen van 25 mei. Oppositiepartijen hebben kritiek op Venetiaan omdat hij te laat zou hebben ingegrepen. Het CLAD-rapport is al sinds eind maart bekend. Balesar is lid van de hindoestaanse VHP, een van de regerende Nieuw Front coalitie-partijen. Eerder werd een interpellatieverzoek van oppositiepartij DA91 over de kwestie door parlementsvoorzitter Sardjoe, partijgenoot van Balesar, terzijde gelegd. De oppositie stelt dat het Nieuw Front de kwestie wilde afdekken.

Het schandaal komt bovenop de al langer durende onrust in Suriname over problemen met de kiezerslijsten. Enkele weken geleden werd bekend dat er ruim 29.000 kiezers onterecht op deze lijsten terecht zouden zijn gekomen. Volgens het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zijn er ,,voldoende en extra controlemechanismen ingebouwd om eerlijke, vrije en geheime verkiezingen te kunnen waarborgen''. Maar de belangrijkste oppositiepartijen hebben daar twijfels bij. Zij willen beter geïnformeerd worden en dreigen met een gang naar de rechter en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Venetiaan heeft het OKB opgeroepen snel met het Bureau Burgerzaken ,,de kiezerslijsten grondig door te nemen''.