Lodi wil nu contant bod uitbrengen

ABN Amro-rivaal Banca Popolare di Lodi gaat een nieuw, tweede overnamebod uitbrengen op Antonveneta. Dit bod in contanten zal tussen de 24 en 25 euro per aandeel bedragen.

Dit heeft een woordvoerder van Lodi bevestigd tegen Italiaanse en internationale persbureaus. Lodi is in gevecht met ABN Amro om de overname van Antonveneta. Mediaberichten spraken vanmorgen over een prijs van 24,45 euro per aandeel. De zegsman van Lodi zei dat de genoemde prijs ,,niet ver afligt van de waarheid''. Antonveneta kostte vanmorgen 25,85 euro op de beurs in Milaan.

Lodi zei nog te studeren op een contant bod. De bank moet ook wel, nadat beurswaakhond Consob woensdag oordeelde dat het samen met andere investeerders heeft samengespannen om de controle over Antonveneta te krijgen. Lodi en deze groep van Italiaanse industriëlen zouden samen ruim 40 procent hebben in Antonveneta, terwijl volgens de beursregels bij een belang van 30 procent een openbaar bod moet worden uitgebracht. Of Lodi alleen een contant bod zal doen, of dat het steun krijgt van deze investeerders of van een buitenlandse bank was vanmorgen niet bekend.

ABN Amro en Lodi strijden al sinds eind maart om Antonveneta. ABN Amro bracht toen een contant bod uit van 25 euro per aandeel. Lodi reageerde een maand later met een bod van 26 euro, maar dat bestaat voornamelijk uit aandelen en obligaties. Lodi zei vanmorgen dat dit bod blijft bestaan, waardoor het erop lijkt dat aandeelhouders van Antonveneta straks uit drie aanbiedingen kunnen kiezen.

Gisteren werd bekend dat de Italiaanse politie documenten heeft meegenomen bij de Banca d'Italia. Dit meldt onder meer het Britse persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. De centrale bank wilde vanmorgen geen commentaar geven.

Justitie in Rome is een eigen onderzoek begonnen naar de overnamestrijd tussen ABN Amro en Lodi. Zij heeft documenten weggehaald bij de Consob, Antonveneta en Lodi. Afgelopen week waren er politie-invallen bij kantoren van Lodi en bij vier effectenhuizen in Milaan. Justitie in Milaan verdenkt Lodi ervan de beurs te hebben gemanipuleerd bij de aankoop van aandelen Antonveneta.