Jones niet naar Hengelo, of toch wel?

Het noemen van de naam Marion Jones was al genoeg om andere grote namen als El Guerrouj en Bekele naar de achtergrond te dringen. Maar de kans op Jones' deelname aan de FBK Games in Hengelo is klein.

Marion Jones speelt al vier jaar geen rol van betekenis meer bij grote atletiekkampioenschappen. Maar de Amerikaanse atlete heeft nog zo'n grote naam dat zij gisteren de meest besproken atleet werd tijdens de presentatie van het deelnemersveld voor de Fanny Blankers-Koen Games. En dat terwijl ze normaal gesproken op 29 mei niet eens naar Hengelo komt. Zelf wil Jones graag, maar de organisatie houdt vooralsnog de boot af, omdat haar mogelijke betrokkenheid bij een dopingschandaal gevoelig ligt.

Het onwezenlijke aan de bijeenkomst in het vernieuwde FBK-stadion was gisteren dat de bekendmaking van grootheden als de Marokkaan Hicham El Guerrouj en de Ethiopiër Kenenisa Bekele tot een voetnoot werd gedegradeerd. Het ging vooral over de vraag hoe groot de kans op Jones' komst is en hoe wenselijk haar aanwezigheid is. De voor het deelnemersveld verantwoordelijke atletenmanager Ellen van Langen werd op die manier gedwongen een gekunsteld verhaal af te steken, omdat zij de kans op deelname van Jones ,,vrijwel uitgesloten'' acht.

In de voorbesprekingen was de naam Jones wel genoemd, maar ook snel weer afgevoerd. Vijftigduizend dollar voor een atlete met een besmette naam is te duur, werd geoordeeld. Investeringen in de olympische kampioenen El Guerrouj (1.500 en 5.000 meter), Bekele (10.000 meter) en een kwalitatief breed veld kregen voorrang.

Jones kwam enige weken geleden evenwel weer in beeld na een telefoontje van haar manager Charlie Wells aan Van Langen. Die poogt haar in aanloop naar de WK, begin augustus in Helsinki, bij Europese wedstrijden aan de start te krijgen. Dat valt niet mee, want het merendeel van de organisatoren in Europa boycot Jones, omdat zij in de Balco-affaire is verwikkeld.

De drievoudig olympisch kampioen van 2000 zou een van de atleten zijn aan wie het laboratorium uit San Francisco de designdrug THG heeft verstrekt. Jones ontkent categorisch die beschuldiging, maar moet zich daarover nog wel verantwoorden tegenover het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en USADA, het Amerikaanse anti-dopingbureau.

Van Langen wees het aanbod van manager Wells af, omdat het budget van 1,8 miljoen euro reeds was besteed. Maar directeur Fedde Zwanenburg van de FBK Games reageerde minder afwijzend, omdat Jones publicitair een buitengewoon interessante atlete is en hij veronderstelt dat haar prijs aanzienlijk zal dalen nu ze zichzelf in de etalage zet. En als de Amerikaanse bereid is voor beduidend minder dan de helft van haar gage naar Hengelo te komen, denkt hij wel ergens een potje met geld te kunnen vinden.

Blijft de vraag in hoeverre de komst van Jones `Hengelo' kan schaden. Een aantal organisatoren van Euro Meetings, de wedstrijdenreeks waarvan ook de FBK Games deel uitmaakt, weigert Jones uit te nodigen, uit vrees dat de publiciteit wordt gedomineerd door dopingverhalen.

Zwanenburg stelt zich in die discussie pragmatisch op. Als het bestuur van Euro Meetings tot een boycot van Jones besluit, zal hij niet ,,het stoutste jongetje van de klas zijn''. Maar in geval de keus aan de organisaties wordt overgelaten en de internationale atletiekfederatie IAAF geen bezwaar maakt, dan is hij tot een heroverweging bereid. ,,Maar dan moet ik wel weten over welk bedrag we praten. Als ze zelf graag wil komen en we kunnen een goede deal maken, wordt het interessant. Als het enigszins kan, proberen we het rond te krijgen. Jones is tenslotte een uitstekende atlete, die bovendien de belangstelling voor onze wedstrijd zal aanwakkeren.''

    • Henk Stouwdam