Illegaal

Eerste werkdag in Rotterdam, dus als poging tot integratie koop ik een strippenkaart en stap de metro in. En kijk, daar is de RET-controle al. Niets aan de hand, tot blijkt dat ik slechts drie strippen heb afgestempeld. Eentje te weinig. Ik probeer te verduidelijken dat ik als niet zo snuggere Vlaming het ambtelijke taaltje op de kaart niet snap. De controleur gelooft me niet.

Dat ik in Gent woon maar even een kamer huur in Rotterdam lijkt ook verwarrend. ,,Dus u bent illegaal.'' Daar schrik ik even van, want ik heb vanuit het zuiden begrepen dat Nederland het sinds enige tijd iets minder heeft begrepen op illegalen. ,,U hebt toch al eens van het vrij verkeer van personen binnen de EU gehoord'', probeer ik nog. Er wordt niet gelachen, ik krijg een bon. 37 euro. Duur grapje.

Bijdragen van lezers zijn welkom via een formulier op www.nrc.nl/ik

    • Dirk Vandenberghe