Huis VS wil straatbendes aanpakken

In reactie op het alom heersende geweld van straatbendes heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een eerste stap genomen om bendegeweld tot federale misdaad te bestempelen.

Onder een nieuwe wet, die nog door de Senaat moet worden aangenomen, kunnen minderjarige leden van bendes als Calle-18 en Mara Salvatrucha als volwassenen worden berecht. Ook wordt de verjaringstermijn voor geweldsmisdrijven vergroot van vijf tot vijftien jaar en worden de minimumstraffen voor verminking en seksueel geweld verhoogd tot dertig jaar cel.

Het geweld van de straatbendes verspreidt zich in rap tempo in de Verenigde Staten. Volgens het ministerie van Justitie zijn er 25.000 criminele bendes met zeker 850.000 leden. ,,Als dit mislukt, dan kunnen we net zo goed een reclamebord neerzetten met daarop de tekst `Binnenkort bij u in een buurt', omdat dat de snelheid is waarmee we zien dat de bendes groeien'', aldus Afgevaardigde Randy Forbes (Virginia), de auteur van de wet.

Onlangs bekenden drie leden van Mara Salvatrucha in Alexandria in de staat Virginia een tiener met een machete om het leven te hebben gebracht. Een getuige werd de vingers afgehakt. In dezelfde staat staan vier andere bendeleden op dit moment terecht voor het doden van een zwangere vrouw. Tijdens een conferentie onlangs in Washington vertelde politiecommissaris Cline van Chicago dat de maffia tussen 1919 en 2004 1.111 mensen hadden gedood in zijn stad. Straatbendes worden nu al verantwoordelijk gehouden voor 1.276 moorden sinds 2000.

Calle-18 (ook wel M18) en Mara Salvatrucha (MS-13) hebben hun oorsprong in Los Angeles. Ze werden oorspronkelijk gevormd door jongeren van vooral Salvadoraanse afkomst uit zelfbescherming tegen lokale Amerikaanse straatbendes. Al snel maakten de bendeleden zich schuldig aan diefstal, moord en drugshandel.

In reactie hierop werd in 1997 een wet aangenomen die versnelde uitzetting van immigranten die waren veroordeeld van een misdrijf, mogelijk maakte. Het resulteerde in de deportatie van duizenden bendeleden naar Midden-Amerika, die eenmaal teruggekomen hun praktijken voorzetten. De Hondurese, Guatemalteekse en Salvadoraanse regeringen schatten dat de bendes verantwoordelijk zijn voor tweederde van de moorden in de regio. In deze landen is alleen al het lidmaatschap van een bende (de leden zijn veelal aan hun tatoeages te herkennen) strafbaar.

President Bush heeft eerder deze week zijn steun al aan de wet gegeven. Het is onduidelijk of de Senaat de wet zal aannemen: enkele senatoren menen dat er teveel aandacht gaat naar de bestraffing van bendeleden en te weinig naar preventie. De capaciteit van de gevangenissen zou bovendien niet toereikend zijn.