Handelaren groeihormoon aangehouden

Justitiediensten in België, Nederland en Spanje hebben een internationale handel in verboden groeihormonen opgerold. Bij huiszoekingen in de drie landen zijn dinsdag acht personen aangehouden, onder wie twee veehouders uit Zeeland en Limburg.

In België zijn vijftig veehouderijen geblokkeerd, in Nederland twee. Dat aantal kan nog groeien omdat de verdachten in Nederland de groeihormonen zouden hebben doorverkocht. Op welke schaal dat is gebeurd, is onderwerp van onderzoek, aldus de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw. De dienst geeft verder geen inlichtingen.

Volgens het parket in het Vlaamse Ieper, dat de affaire twee maanden geleden op het spoor kwam, is de spil in de handel een 59-jarige veehandelaar uit het Vlaamse Westrozebeke. Het betreft volgens het parket een ,,notoir verdeler van hormonale producten voor de illegale vetmesting van dieren''.

De handelaar liet in een clandestien Spaans laboratorium dexamethasone (een verboden corticosteroïd hormoon) vermengen met een kruidenmengsel. Het product werd naar België gebracht. De hoofdverdachte zou het kruidenmengsel geleverd hebben aan zeker drie veevoederfabrikanten in België die het, vermengd met veevoer, doorverkochten aan 125 veehouders.

De man leverde ook rechtstreeks aan vijftig veehouders en aan een tussenpersoon in Nederland. ,,In Nederland werd vastgesteld dat de aldaar betrokken personen inderdaad hun dieren vetmesten met de verboden producten en dat ze tot op zekere schaal verder doorverkocht worden in Nederland'', aldus het Ieperse parket.

In België heeft het Federaal Voedselagentschap inmiddels vijftig veehouderijen verzegeld. De bedrijven hebben samen enkele duizenden runderen. Na de analyse van de genomen monsters beslist het agentschap wat er met de dieren gebeurt.

Het hormoon dexamethasone kan gevaarlijk zijn voor mens en dier, omdat inname het immuunsysteem kan aantasten. ,,Diegene die zich inlaten met dergelijke producten weten bijzonder goed waarmee ze bezig zijn'', aldus het parket in Ieper. De ,,hormoonzwendelaars'' hadden volgens het parket ,,duidelijk de bedoeling [...] zich te verrijken ten koste van de volksgezondheid''.

Het parket spreekt over ,,wetenschappelijke spitstechnologie''. ,,De moleculaire structuur van de verboden groeistimulatoren is zondanig veranderd dat de detecteerbaarheid ervan bijzonder intensief wetenschappelijk onderzoek vereist.''

Het is voor Nederland de tweede hormoonaffaire in één maand. Op 16 april hield de AID zeven mannen aan wegens de handel in en het gebruik van groeihormonen. Op acht plaatsen in Zeeland, West-Brabant en de Betuwe trof de AID flacons en injectiespuiten aan. Onder de verdachten is een mengvoederhandelaar, de overige verdachten zijn veehandelaren en veehouders.