Geëxecuteerde moordenaar wilde eigen executie

De executie van seriemoordenaar Michael Ross vanochtend heeft in de Amerikaanse staat Connecticut een discussie doen losbarsten over `zelfmoord' onder ter dood veroordeelden.

Ross, die acht vrouwen verkrachtte en vermoordde in de jaren tachtig, had zelf om zijn executie gevraagd en wees alle mogelijkheden tot beroep af. Volgens de 45-jarige voormalige verzekeringsagent hadden de nabestaanden genoeg geleden: ,,Ik ben het aan ze verplicht. Ik vermoordde hun dochters. Als ik de pijn kan beëindigen, dan moet ik dat doen. Dat is mijn recht.''

Zijn ouders, familie en tegenstanders van de doodstraf menen echter dat hij aan het death row-syndroom leed: na 18 jaar gevangenissstraf (vrijwel geheel in isolatie en levend met de wetenschap dat hij zou worden gedood) zou hij geestelijk niet in staat zijn over zijn eigen lot te beslissen. Ross' vader waarschuwde ervoor dat zijn executie andere gevangenen op het idee zou kunnen brengen om ook zo een einde te maken aan hun lange straffen en sprak over de kans op een ,,zelfmoordepidemie''. Hij probeerde met een rechtszaak tegen de staat Connecticut, waar in 45 jaar de doodstraf niet was uitgevoerd, te voorkomen dat zijn zoon werd gedood.

Ross had in januari al geprobeerd zijn dood te bespoedigen. Een rechter had toen zijn advocaat echter gedreigd diens bevoegdheid te ontnemen als hij niet in hoger beroep zou gaan en een psychiatrisch onderzoek zou laten doen.

De verzekeringsagent is niet de enige ter dood veroordeelde die ervoor kiest niet in beroep te gaan tegen de straf. Ook bijvoorbeeld Timothy McVeigh, verantwoordelijk voor de aanslagen in Oklahoma City in 1995, vroeg om de doodstraf. Hij werd in 2001 geëxecuteerd. Van de 963 geëxecuteerden in de afgelopen 30 jaar, heeft één op de acht verzocht tot spoed bij de uitvoering van de straf. Vorig jaar was dat één op zes.

Ross kon tot twaalf uur lokale tijd op iedere moment de uitvoering van de doodstraf tegenhouden, maar deed dit niet. Hij las gisteren de bijbel, at kalkoen met rijst, groenten, wit brood en fruit en nam afscheid van zijn familie voor hij met een dodelijke medicijnencocktail werd geïnjecteerd.