Escalerende ruzie Georgië en Rusland

Georgië heeft gedreigd met concrete maatregelen om Rusland ertoe te brengen zijn twee bases in Georgië te ontruimen. Rusland antwoordde dat het zich actief tegen die maatregelen zal verdedigen.

Diverse Georgische gezagsdragers lieten zich gisteren uit over de maatregelen die het land denkt te gaan nemen tegen Rusland. Parlementsvoorzitter Nino Boerdzjanadze zei dat als niet voor zondag in onderhandelingen een akkoord wordt bereikt over de aftocht van de Russen, het Georgische parlement de regering zal opdragen stappen te nemen die leiden tot sluiting van de basis per 1 januari volgend jaar. Het parlement zal volgens andere Georgische woordvoerders de bases ,,buiten de wet'' plaatsen. Dat betekent dat de bewegingsvrijheid van de drieduizend Russische militairen aan banden wordt gelegd en dat nieuwe militairen geen visum meer krijgen. Minister van Defensie Irakli Okroeasjvili zei dat ook geen vracht meer tot de Russische bases meer zal worden toegelaten. Ook zullen de Russische ministeries van Financiën en van Milieubescherming worden aangesproken. Het ministerie van Financiën moet de miljoenen dollars achterstallige huur van de bases betalen en dat van Milieubescherming moet de milieuschade vergoeden die de Russische troepen de afgelopen jaren hebben aangericht.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dreigde gisteren onmiddellijk met tegenmaatregelen als Georgië deze of soortgelijke maatregelen daadwerkelijk neemt. ,,We zullen niet ingaan op chantage'', zo zei hij. ,,Als er maatregelen worden genomen tegen onze bases – maatregelen betreffende de veiligheid en dreigementen tegen het leven van onze burgers en maatregelen betreffende wapens die in de verkeerde handen kunnen vallen – zullen we, zo verzeker ik u, niet passief blijven.''

De Georgiërs dringen al jaren aan op de sluiting van de twee Russische bases op hun grondgebied. In 1999 heeft Rusland beloofd ze inderdaad te sluiten, maar overleg over de datum van sluiting heeft nog altijd niets opgeleverd. De Russen zeggen pas over twee jaar met de sluiting te kunnen beginnen en dan voor de ontmanteling van de bases en de herhuisvesting van de drieduizend soldaten nog zeker twee of drie jaar nodig te hebben.

De Georgische president Michail Saakasjvili bleef afgelopen maandag weg bij de plechtige viering van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Moskou uit protest tegen de Russische opstelling. Een dag later bezocht de Amerikaanse president Bush Georgië. Hij ging toen niet met zoveel woorden in op de kwestie, maar het bezoek alleen al wordt algemeen gezien als een stilzwijgende ondersteuning van het Georgische standpunt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Condoleezza Rice, zei gisteren dat Washington Moskou achter de schermen oproept de bases te ontruimen. ,,We proberen ons niet te bemoeien met de details – dat zou niet passen – maar we moedigen de Russen wel aan hun strijdkrachten weg te halen zodat Georgië dat stukje van zijn nationale soevereiniteit terugkrijgt'', zo zei Rice. ,,De Russen zeggen dat ze weggaan, en dat het slechts een kwestie van tijd en van het `hoe' is, maar wij moedigen hen aan het zo snel mogelijk te doen.''